Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Özürlüler için özel olarak üretilmiş Ortopedik Ortez-Protez,Akülü ve Manuel Tekerlekli Sandalye ve Elektrikli Hasta kaldırma Vinci ithalinde KDV istisnası PDF Yazdır e-Posta
09 Nisan 2014

Başlık

Özürlüler için özel olarak üretilmiş Ortopedik Ortez-Protez,Akülü ve Manuel Tekerlekli Sandalye ve Elektrikli Hasta kaldırma Vinci ithalinde KDV istisnası hk.

Tarih

09/04/2014

Sayı

39044742-KDV.17-840

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

39044742-KDV.17-840

09/04/2014

Konu

:

Özürlüler için özel olarak üretilmiş Ortopedik Ortez-Protez,Akülü ve Manuel Tekerlekli Sandalye ve Elektrikli Hasta kaldırma Vinci ithalinde KDV istisnası

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Şirketiniz tarafından ithal edilen  ortopedik Ortez-protez cihazlar, akülü ve manuel tekerlekli sandalye ile elektrikli hasta kaldırma vincinin, katma değer vergisi (KDV) Kanununun 17/4-s maddesi hükmü uyarınca KDV den müstesna tutulup tutulmayacağı hususunda bilgi istenilmektedir.

             KDV Kanununun 17/4-s maddesinde, özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programlarının tesliminin KDV den istisna olduğu hükme bağlanmış, aynı Kanunun 16/1-a maddesi ile de teslimleri vergiden istisna edilen mal ve hizmetlerin ithali KDV den istisna edilmiştir.

             Buna göre, münhasıran özürlülerin kullanımına yönelik olarak üretilmiş her türlü araç-gereç (örneğin görme özürlülerin kullandığı baston, yazı makinesi, kabartma klavye, hesap makinesi, sesli kitap; ortopedik özürlülerin kullandığı ortez-protez gibi cihazlar) ve özel bilgisayar programlarının yurtiçi teslimleri ve ithali KDV den müstesnadır.

             Bu itibarla, münhasıran özürlülerin kullanımına yönelik ortez-protez cihazlar ile tekerlekli sandalyelerin motorlu-motorsuz, akülü, elektrikli, şarjlı vb. olup olmadığına bakılmaksızın teslim veya  ithali KDV den istisnadır. 

             Öte yandan, özürlülerin yanında özürlü olmayanlar tarafından da kullanılabilecek elektrikli hasta kaldırma vincinin teslim veya ithalinde ise  KDV Kanununun 17/4-s maddesinde yer alan istisna hükmünün uygulanmasına imkan bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.        

          

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.