Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Atık Su Arıtma Hizmetinin Devamlılığı Niteliğinde Diğer Belediyelerden Alınan Katılım Payında KDV PDF Yazdır e-Posta
10 Nisan 2014

Başlık

Atık Su Arıtma Hizmetinin Devamlılığı Niteliğinde Diğer Belediyelerden Alınan Katılım Payında KDV hk.

Tarih

10/04/2014

Sayı

42152853-KDV/28. Md. Oran-8

Kapsam

 T.C.

YALOVA VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

42152853-KDV/28. Md. Oran-8

10/04/2014

Konu

:

Atık Su Arıtma Hizmetinin Devamlılığı Niteliğinde Diğer Belediyelerden Alınan Katılım Payında KDV

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu kapsamında kurulan, ............................ üye olduğu birliğinizce bu belediyelere ait atık su ve uzaklaştırma işlemlerinin tek elden yapıldığı, hizmetin yapılabilmesi amacıyla ‘‘işletme giderlerine katılma payı'' adı altında bir bedel ödeyerek üye belediyelerinin birliğiniz işletme giderlerine nüfusları oranında katıldıkları bu şekilde hizmetin devamlılığının sağlandığı belirtilerek, birliğe üye belediyelerden ‘‘katılım bedeli'' altında alınan bedele uygulanacak KDV oranının bildirilmesi istenmektedir.

            Kurumlar Vergisi Kanunu Yönünden

            5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 1 inci maddesin birinci fıkrasına göre, iktisadî kamu kuruluşları ile dernek veya vakıflara ait iktisadî işletmeler kurumlar vergisine tabidir. Kurumlar Vergisi Kanununun 2 nci maddesinin üçüncü fıkrasında, Devlete, il özel idarelerine, belediyelere, diğer kamu idarelerine ve kuruluşlarına ait veya bağlı olup faaliyetleri devamlı bulunan ve sermaye şirketleri ile kooperatifler dışında kalan ticari, sınai ve zirai işletmelerin iktisadi kamu kuruluşu olduğu; beşinci fıkrasında da dernek ve vakıflara ait veya bağlı olup faaliyetleri devamlı bulunan ve sermaye şirketleri ile kooperatifler dışında kalan ticari, sınai ve zirai işletmelerin dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri olduğu; aynı maddenin altıncı fıkrasında ise dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmelerin kazanç amacı gütmemelerinin, faaliyetlerinin kanunla verilmiş görevler arasında bulunmasının, tüzel kişiliklerinin olmamasının, bağımsız muhasebelerinin ve kendilerine ayrılmış sermayelerinin veya işyerlerinin bulunmamasının mükellefiyetlerini etkilemeyeceği, mal ve hizmet bedelinin sadece maliyeti karşılayacak kadar olmasının, kar edilmemesi veya kârın kuruluş amaçlarına tahsis edilmesinin bunların iktisadi işletme niteliğini değiştirmeyeceği hükme bağlanmıştır.

            Aynı Kanunun 16 ncı maddesinin dördüncü fıkrasında, kurumlar vergisinin, bu Kanuna göre mükellef olanların tüzel kişiliği adına; iktisadî kamu kuruluşları ile derneklere ve vakıflara ait iktisadî işletmelerden tüzel kişiliği haiz olmayanlar için bağlı oldukları kamu tüzel kişileri yada dernek veya vakıf adına tarh olunacağı belirlenmiştir.

            Ayrıca, 1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "Devlete, il özel idarelerine, belediyelere, diğer kamu idarelerine ve kuruluşlarına ait veya bağlı olan ticarî, sınaî ve ziraî işletmeler" alt başlıklı 2.3.1. bölümünde, İktisadi kamu kuruluşlarının, kamu idare ve kuruluşlarına ait veya bağlı olan tüm iktisadi işletmeleri kapsadığı; kamu idareleri veya kamu kuruluşlarına ait olmanın sermaye bakımından; bağlı olmanın ise idari bakımdan bağlılığı ifade ettiği açıklanmıştır.

            Diğer taraftan, 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanununun 3/b maddesinde, mahalli idare birliği, birden fazla mahalli idarenin, yürütmekle görevli oldukları hizmetlerin bazılarını birlikte görmek üzere kendi aralarında kurdukları kamu tüzel kişisi olarak tanımlanmıştır.

            Aynı Kanunun 4 üncü maddesinde ise;

            ''Birlik, birlik tüzüğünün kesinleşmesinden sonra Bakanlar Kurulunun izni ile kurulur ve tüzel kişilik kazanır.

            Kurulmuş bir birliğe üye olmak isteyen mahalli idare meclisi kararı ve buna dayalı başvuru üzerine, birlik meclisinin kabulü ile olur. Bu durumda Bakanlar Kurulunun izni aranmaz. Ayrılmada ilgili mahalli idare meclisinin kararı yeterlidir.

            Su, atık su, katı atık ve benzeri altyapı hizmetleri ile çevre ve ekolojik dengenin korunmasına ilişkin projelerin zorunlu kılması durumunda; Bakanlar Kurulu, ilgili mahalli idarelerin, bu amaçla kurulmuş birliğe katılmasına karar verebilir. Bu fıkrada belirtilen birliklerden ayrılma da Bakanlar Kurulunun iznine bağlıdır."

            hükmüne yer verilmiştir.

            Bu Kanunun 6 ncı maddesinde de mahalli idare birliklerinin, tüzükte birliğe devredilmesi öngörülen mahalli müşterek nitelikli hizmetlere ilişkin olarak üye mahalli idarelerin hak ve yetkilerine sahip olduğu açıklanmıştır.

            Bu hüküm ve açıklamalara göre,

            - Ekte yer alan tüzükte adı geçen belediyelerin yürütmekle görevli oldukları hizmetlerin bazılarını birlikte görmek üzere kendi aralarında kurdukları  Birliğinizin belediyeden ayrı kamu tüzel kişiliği olduğu,

            - Birliğinizin iktisadi işletme oluşturacak faaliyetlerinden dolayı ortaya çıkacak kurumlar vergisi mükellefiyetinin de bu kamu tüzel kişiliğinin iktisadi işletmesi nezdinde tesis edileceği ve kurumlar vergisinin de bu tüzel kişiliğin işletmesi adına tarh olunacağı,

            hususları göz önünde bulundurulduğunda belediyeye değil Birliğinizin bünyesinde oluşan iktisadi işletmenin, belediyeye değil Birliğinize ait ve bağlı bir iktisadi işletme olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

            Katma Değer Vergisi Kanunu Yönünden

            KDV oranları, KDV Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak 30/12/2007 tarih ve 26742 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile Kararnameye ekli (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %8, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için %18 olarak tespit edilmiştir.

            Söz konusu Kararname eki II sayılı B/27 nci sırasında yer alan belediyeler ve bunların iktisadi işletmeleri tarafından verilen atık su hizmetleri % 8 oranında KDV ye tabidir.

            Ancak, belediye veya belediyenin iktisadi işletmesi kapsamında değerlendirilmesi mümkün olmayan Birliğinizce üye belediyelerden katılım bedeli adı altında aldığı bedellere genel oranda (% 18) KDV uygulanması gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.