Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İmalatçı vasfını kaybeden firmanın imalatçı olduğu dönemde ürettiği mallar için tecil-terkine konu edilip edilmeyeceği PDF Yazdır e-Posta
10 Nisan 2014

Başlık

İmalatçı vasfını kaybeden firmanın imalatçı olduğu dönemde ürettiği mallar için tecil-terkine konu edilip edilmeyeceği

Tarih

10/04/2014

Sayı

48816587-2013-KDV-ÖZE-07-13

Kapsam

 T.C.

ELAZIĞ VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

48816587-2013-KDV-ÖZE-07-13

10/04/2014

Konu

:

İmalatçı vasfını kaybeden firmanın imalatçı olduğu dönemde ürettiği mallar için tecil-terkine konu edilip edilmeyeceği

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; sanayi sicil belgesine sahip olunan 2010 yılı önceki dönemlerinde imal edilen malların 2013 yılında ihraç kayıtlı olarak  tesliminin yapılıp yapılamayacağı hususunda görüş talep edilmektedir.

             KDV Kanununun 11/1-c maddesi ile ihracatçılara KDV ödemeksizin imalatçılardan mal temin etme imkanı getirilmiş, konuyla ilgili olarak yayımlanan Genel Tebliğlerle de uygulamanın esasları belirlenmiştir. Bu kapsamda imalatçılar tarafından, imal ettikleri mallardan ihraç edilmek kaydıyla ihracatçılara yapılan teslimler nedeniyle hesaplanan KDV ihracatçılar tarafından ödenmemektedir.

             Konu ile ilgili yayımlanan 27 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nca tanımı yapılan imalatçı kapsamına girmeyen mükelleflerin, tecil-terkin uygulamasından yararlanamayacakları, ancak diğer şartları taşımakla beraber, sadece sanayi sicil belgesine sahip olmayan mükelleflerden, Sanayi ve Ticaret Bakanlığına başvuran ve bu Bakanlıktan söz konusu belgenin verileceğine ilişkin olumlu görüş alanların da, sanayi sicil belgesi verilmesi beklenilmeden tecil - terkin uygulamasından yararlandırılabilecekleri belirtilmiştir.

             Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, ihraç kayıtlı teslimin gerçekleştirildiği dönemde sanayi sicil belgesi ya da ilgili Bakanlıktan alınan belgenin verileceğine ilişkin olumlu görüşün olmaması durumunda Kanunun 11/1-c maddesi hükmünün uygulanmasına imkan bulunmamaktadır. Bu nedenle sanayi sicil belgesine sahip olunan 2010 yılı öncesinde imal edildiği ifade edilen malların, 2013 ve takip eden dönemlerde ihraç kayıtlı teslimi mümkün değildir.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.