Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Mamul eşyanın bünyesine giren gümüşün matraha dahil edilip edilmeyeceği PDF Yazdır e-Posta
11 Nisan 2014

Başlık

Mamul eşyanın bünyesine giren gümüşün matraha dahil edilip edilmeyeceği hk.

Tarih

11/04/2014

Sayı

93767041-130[23-2013/155]-45

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

93767041-130[23-2013/155]-45

11/04/2014

Konu

:

Mamul eşyanın bünyesine giren gümüşün matraha dahil edilip edilmeyeceği

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, şirketinizce ithal edilen gümüşlerden yarı mamul durumunda sigorta üretildiği, bu sigortalarında yine firmanızca üretilen ve dolap olarak adlandırılan ürünlerin imalatında kullanıldığı ve "dolap" adı altında fatura düzenlendiği belirtilerek, yarı mamul durumundaki sigorta üretiminde kullanılan gümüşe isabet eden kısmın matraha dahil edilip edilmeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

            KDV Kanununun 17/4-g maddesinde külçe altın, külçe gümüş, kıymetli taşlar (elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci, kübik virconia) döviz, para, damga pulu, değerli kâğıtlar, hisse senedi, tahvil, varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen kira sertifikaları Türkiye'de kurulu borsalarda işlem gören sermaye piyasası araçları ile metal,  plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının teslimi KDV den istisna edilmiştir.

            Aynı Kanun'un 20'nci maddesinde teslim ve hizmet işlemlerinde matrahın bu işlemlerin karşılığını teşkil eden bedel olduğu, bedel deyiminin malı teslim alan veya kendisine hizmet yapılan veyahut bunlar adına hareket edenlerden bu işlemler karşılığında her ne suretle olursa olsun alınan veya bunlarca borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamını ifade edeceği hükme bağlanmıştır.

             Kanunun 23'üncü maddesinin "Özel Matrah Şekilleri" başlıklı (e) bendinde ise; altından mamul veya altın ihtiva eden ziynet eşyaları ile sikke altınların teslim ve ithalinde matrahın külçe altın bedeli düşüldükten sonra kalan miktar olduğu, (f) bendinde ise, Maliye Bakanlığı'nın işin mahiyetini göz önünde tutarak özel matrah şekilleri tespit etmeye yetkili olduğu hüküm altına alınmıştır.

            69 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği'nin Külçe Gümüş ve Gümüşten Mamul Eşya Teslimleri başlıklı bölümünde;

            "... Öte yandan, 3065 Sayılı Kanunun 23/f maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak gümüşten mamul veya gümüş ihtiva eden eşyalar ile sikke gümüş teslimlerinde özel matrah şekli uygulanması uygun görülmüştür.

            Buna göre, gümüşten mamul veya gümüş ihtiva eden eşyalar ile sikke gümüş teslimlerinde ve ithalatında katma değer vergisi matrahı, teslim bedelinden külçe gümüş bedeli düşüldükten sonra kalan miktar olarak belirlenmiştir. Eşyanın bünyesinde yer alan külçe gümüş tutarı, kullanılan gümüşün ayarı göz önünde tutularak tespit edilecek, bu miktarın işlemin yapıldığı gündeki külçe gümüş değeri ile çarpılması sonunda, satış bedelinden indirilecek tutar belirlenecektir. İşlemin yapıldığı gündeki külçe gümüş bedeli olarak, gümüş borsası faaliyete geçinceye kadar Etibank tarafından belirlenen fiyat, borsanın faaliyete geçmesinden sonra ise borsada oluşan fiyat esas alınacaktır." açıklamasına yer verilmiştir.

            Bu durumda, gümüş ihtiva eden eşya teslimlerinde KDV matrahı, teslim bedelinden varsa eşyanın ihtiva ettiği has gümüş değeri düşüldükten sonra kalan tutar olarak tespit edilecektir. Eşyanın ihtiva ettiği has gümüş değeri ise 69 Seri No.lu KDV Genel Tebliğlerinde açıklandığı şekilde hesaplanacaktır.

            Buna göre; firmanız tarafından üretilen yarı mamul durumundaki sigortaların içerisinde yer alan ve bu nedenle gerek "sigorta" adı altında gerekse "dolap" adı altında faturalandırılan bedelden has gümüş bedeli düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden KDV hesaplanması gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.