Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Cari yıl için tam tasdik sözleşmesi olan YMM'nin cari yıldan önceki dönemlere ilişkin KDV iadesi tasdik raporu düzenleyip düzenleyemeyeceği PDF Yazdır e-Posta
14 Nisan 2014

Başlık

Cari yıl için tam tasdik sözleşmesi olan YMM'nin cari yıldan önceki dönemlere ilişkin KDV iadesi tasdik raporu düzenleyip düzenleyemeyeceği hk.

Tarih

14/04/2014

Sayı

39044742-YMM GENEL-911

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

Sayı

:

39044742-YMM GENEL-911

14/04/2014

Konu

:

Cari yıl için tam tasdik sözleşmesi olan YMM'nin cari yıldan önceki dönemlere ilişkin KDV iadesi tasdik raporu düzenleyip düzenleyemeyeceği

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda; 2012 takvim yılında yapmış olduğunuz indirimli orana tabi işlemlerden kaynaklanan KDV iadesinin nakden 2013 yılında yasal süre içerisinde talep edileceği, ancak 2013 takvim yılında düzenlenmiş YMM ile KDV İadesi Tasdik Sözleşmesinin bulunmadığı belirtilerek, 2014 takvim yılında süresinde YMM ile tam tasdik sözleşmesi düzenlenmesi durumunda, Bakanlığımızca belirlenen limitlerin üstünde olan KDV iade talebinin yerine getirilip getirilmeyeceği ile 2013 yılında YMM ile KDV İadesi Tasdik Sözleşmesi düzenlenmesinin mümkün olup olmadığının bildirilmesi istenmektedir.

            20 Sıra No.lu SMMM ve YMM Kanunu Genel Tebliğinin A/I bölümünde; " Hangi döneme ait olursa olsun bu Tebliğin yayımını takip eden ikinci ay başından başlamak üzere, 18 Sıra No.lu Tebliğ hükümlerine göre yeminli mali müşavirlerle gelir ve kurumlar vergisi beyannamesi ve eklerinin tasdikine (tam tasdik) ilişkin sözleşme düzenlemiş bulunan mükelleflerin katma değer vergisi iadelerini yeminli mali müşavir raporuna istinaden talep etmeleri halinde bu iadelere ait işlemler tam tasdik sözleşmesi tanzim edilen yeminli mali müşavirler tarafından yerine getirilecektir." ifadesine yer verilmiştir.

            Öte yandan, 29 Sıra No.lu SMMM ve YMM Kanunu Genel Tebliğinin III/3. Bölümünde ise; "Yeminli mali müşavirlerle süresinde tam tasdik sözleşmesi düzenleyen mükelleflerin KDV iade talepleri bu yeminli mali müşavirler tarafından düzenlenen tasdik raporlarına dayanılarak yerine getirilmektedir. Bu mükelleflerin varsa tam tasdik sözleşmesinin düzenlendiği yıldan önceki dönemlere ilişkin KDV iadeleri de anılan yeminli mali müşavir tarafından düzenlenen tasdik raporları ile yapılabilecektir. Önceki yıllarda mükellefin bir başka yeminli mali müşavir ile süresinde tam tasdik sözleşmesi düzenlemiş olması ve tasdik raporunun yazılarak süresinde vergi dairesine verilmiş olması kaydıyla (rapor teslim süresinin henüz dolmadığı durumlarda bu şart aranmayacaktır.) o döneme ilişkin iade raporlarının anılan yeminli mali müşavir tarafından düzenlenmesi de mümkündür."  hükmü yer almaktadır.

            Diğer taraftan İndirimli orana tabi işlemlerde iade uygulamasına ilişkin açıklamaların yapıldığı 119 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin "1.5. Yılı İçinde Mahsup Edilemeyen Vergilerin İadesi" başlıklı bölümünde; söz konu iade alacağının yılı içinde mahsup edilemeyen kısmının izleyen yıl içinde mükellefin isteğine bağlı olarak nakden veya mahsuben iade edilebileceği, iade talebinin en erken izleyen yılın Ocak dönemine ait olup, Şubat ayı içinde verilecek, en geç Kasım dönemine ait olup, Aralık ayı içinde verilecek KDV beyannameleri ile yapılabileceği belirtilmiştir.

            Yukarıda yer alan açıklamalar çerçevesinde; söz konusu iadenin, 2013 yılında yapılacak olan YMM KDV İadesi Tasdik Sözleşmesine istinaden düzenlenecek YMM KDV İadesi Tasdik Raporu ile talep edilebilmesi, iadesi talep edilen tutarın Bakanlığımızca belirlenen limitlerin altında kalması halinde mümkün olabileceğinden, iade talebinin Bakanlığımızca belirlenen limitlerin üstünde olması ve süresinde düzenlenmiş tam tasdik sözleşmesinin de bulunmaması sebebiyle bu iade için 2013 yılında YMM ile KDV İadesi Tasdik Sözleşmesi düzenlenmesi mümkün değildir.

            Öte yandan Bakanlığımızca belirlenen limitlerin üstünde kalan 2012 yılına ilişkin indirimli orana tabi işlemlerden doğan KDV iadesinin, en geç 2013 yılı Kasım vergilendirme dönemi beyannamesi ile talep edilmesi kaydıyla, 2014 yılında süresinde tam tasdik sözleşmesi imzalanan YMM tarafından düzenlenecek YMM KDV İadesi Tasdik Raporu ile talep edillmesi mümkün bulunmaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.