Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Transit taşımacılık yapan şirketlere verilen aracılık hizmetinin KDV karşısındaki durumu PDF Yazdır e-Posta
14 Nisan 2014

Başlık

Transit taşımacılık yapan şirketlere verilen aracılık hizmetinin KDV karşısındaki durumu.

Tarih

14/04/2014

Sayı

39044742-KDV.14-927

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

39044742-KDV.14-927

14/04/2014

Konu

:

Transit taşımacılık yapan şirketlere verilen aracılık hizmetinin KDV karşısındaki durumu.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, şirketiniz tarafından Ortak Transit Yönetmeliği kapsamında transit taşımacılık yapan firmalara verilen (NCTS) aracılık ve teminat hizmetlerinin KDV'den istisna olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü istenilmektedir.

             KDV Kanununun 1/1 inci maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu hüküm altına alınmıştır.

             Aynı Kanunun 14/1 inci maddesine göre, transit ve Türkiye ile yabancı ülkeler arasında yapılan taşımacılık işlerinde, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek taşıma işleri vergiden müstesnadır. Bu hükmün verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 24/12/1984 tarih ve 84/8889 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile transit ve Türkiye ile yabancı ülkeler arasında deniz, hava, kara ve demiryolu ile yapılan yük ve yolcu taşıma işleri KDV den istisna edilmiş olup, söz konusu istisnanın uygulamasına ilişkin olarak 11, 24, 25, 33, 81 ve 91 Seri No.lu KDV Genel Tebliğleri ile 60 No.lu KDV Sirkülerinde açıklamalar yapılmıştır.     

            Buna göre, Şirketinizce Ortak Transit Yönetmeliği kapsamında transit taşımacılık yapan firmalara verilen (NCTS) aracılık ve teminat hizmetlerinin bu kapsamda değerlendirilmesi mümkün bulunmadığından, söz konusu hizmetler Kanunun genel hükümleri çerçevesinde KDV ye tabi bulunmaktadır. 

            Öte yandan, KDV Kanununun 14/1 maddesi kapsamında uluslararası taşımacılık faaliyetinde bulunan mükelleflerin bu faaliyetleri nedeniyle söz konusu hizmetler için yüklendiği ancak indirim yoluyla gideremediği KDV'nin, KDV Kanununun 32 maddesine göre iade edilebilmesi mümkün bulunmaktadır.

           Bilgi edinilmesini rica ederim.