Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Tıbbi Atık Toplama İşinin Kira Bedeli Üzerinden KDV Tahsil Edilip Edilmeyeceği PDF Yazdır e-Posta
14 Nisan 2014

Başlık

Tıbbi Atık Toplama İşinin Kira Bedeli Üzerinden KDV Tahsil Edilip Edilmeyeceği hk.

Tarih

14/04/2014

Sayı

35672403-010.01[KDV-1.05]-43

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

HATAY VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hİzmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

35672403-010.01[KDV-1.05]-43

14/04/2014

Konu

:

Tıbbi Atık Toplama İşinin Kira Bedeli Üzerinden KDV Tahsil Edilip Edilmeyeceği.

 

         

 

            İlgi özelge talep formu ve eklerinin incelemesinden; Birliğiniz üyesi belde, belediye ve köylerin sınırları içerisindeki tüm sağlık kuruluşlarına ait tıbbi atıkların 1 yıl süreyle ... Büyükşehir ... Belediyesine ait olan ve ... Şti. tarafından işletilen sterilizasyon tesisine verilmesine ilişkin protokolun 29/12/2010 tarihinde yapıldığı ve yürürlüğe girdiği, tıbbi atık toplama işinin 01/01/2011 tarihinde başlayıp 31/12/2011 tarihinde sona erdiği belirtilmiş olup, protokolün 14 üncü maddesi gereği birliğinizin ... Şirketinden 1 yıllık kira bedelinin tahsil edileceği, söz konusu kira bedeli üzerinden katma değer vergisi (KDV) tahsil edilip edilmeyeceği ile kira bedeline fatura düzenlenip düzenlenmeyeceği konusunda bilgi talep edildiği anlaşılmıştır.

            3065 sayılı KDV Kanununun;

            1/1 inci maddesinde, Türkiye'de ticarî, sınaî, ziraî faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin, 1/3-f maddesinde, Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde belirtilen mal ve hakların kiralanması işlemleri KDV ye tabi olduğu,

            17/4-d maddesinde, iktisadi işletmelere dâhil olmayan gayrimenkullerin kiralanması işlemlerinin KDV den istisna olacağı,

            hükme bağlanmıştır.

            ... Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile yaptığınız protokolün tetkikinde; "Tıbbi atıkların toplanması ve taşınması sterilize edilmesi ve evsel atık niteliğindeki işlem görmüş atıkların düzenli depolama alanında bertarafı" işinin Birliğiniz adına 10 yıllığına yürütmek üzere ... Büyükşehir Belediye Başkanlığına ihale edildiği, aynı belediye tarafından Tıbbi atık yönetim işinin 10 yıllığına ... Şirketine ihale edildiği, bu iş karşılığında ... Şirketi tarafından Birliğinize ve ... Büyükşehir Belediye Başkanlığına belli miktarda kira bedeli ödeneceği anlaşılmıştır.

             Buna göre, Birliğiniz tarafından tıbbi atıkların toplanması ve taşınması, sterilize edilmesi ve evsel atık niteliğindeki işlem görmüş atıkların düzenli depolama alanında bertarafı hakkının ... Şirketine kiralanması hizmeti nedeniyle düzenlenen faturalarda gösterilen bedel üzerinden KDV hesaplanması gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.