Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Proje yönetim hizmeti sözleşmesi çerçevesinde verilen hizmetlerde tevkifat uygulaması PDF Yazdır e-Posta
15 Nisan 2014

Başlık

Proje yönetim hizmeti sözleşmesi çerçevesinde verilen hizmetlerde tevkifat uygulaması.

Tarih

15/04/2014

Sayı

39044742-KDV.9-961

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

Sayı

:

39044742-KDV.9-961

15/04/2014

Konu

:

Proje yönetim hizmeti sözleşmesi çerçevesinde verilen hizmetlerde tevkifat uygulaması.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, Şirketiniz ile ... Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. arasında ... Merkezi Projesi kapsamındaki inşaat işi ile ilgili "proje yönetim hizmeti sözleşmesi" imzalandığınız, bu sözleşme kapsamında verilecek hizmetlerin tevkifata tabi olup olmadığı hususunda Başkanlığımızdan görüş talep ettiğiniz anlaşılmaktadır.

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 9 uncu maddesinde, mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği hüküm altına alınmıştır.

            Bu yetkiye dayanılarak yayımlanan 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin "3.1. Kısmi Tevkifatın Mahiyeti ve Tevkifat Uygulayacak Alıcılar" başlıklı bölümünde, kısmi tevkifat uygulaması kapsamında KDV tevkifatı yapmak üzere sorumlu tutulabilecekler KDV mükellefleri ve belirlenmiş alıcılar olmak üzere iki grup halinde sayılmış ve belirlenmiş alıcıların birbirlerine karşı yaptıkları teslim ve hizmetlerde KDV tevkifatı uygulanmayacağı açıklanmıştır.

            Aynı Tebliğin "3.2.2. Etüt, Plan-Proje, Danışmanlık, Denetim ve Benzeri Hizmetleri" başlıklı bölümünde, Tebliğin (3.1.2/b) ayırımında sayılanlara karşı ifa edilen etüt, plan-proje, danışmanlık, denetim ve benzeri hizmetlerinde alıcılar tarafından (9/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacağı ve bu bölüm kapsamına dahil olan hizmetler açıklanmıştır.

            Buna göre, Şirketiniz tarafından ... Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş'ne verilen "proje yönetim hizmeti", ... Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş'nin Tebliğin (3.1.2/b) ayrımı kapsamında (belirlenmiş alıcı) olması nedeniyle (9/10) oranında tevkifata tabidir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.