Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İade Edilen Mallara Ait KDV PDF Yazdır e-Posta
21 Nisan 2014

 

Başlık

İade Edilen Mallara Ait KDV

Tarih

21/04/2014

Sayı

76071283-KDV-2012-35/-13

Kapsam

 T.C.

ÇORUM VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

76071283-KDV-2012-35/-13

21/04/2014

Konu

:

İade Edilen Mallara Ait KDV

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, şirketiniz tarafından imal edilen kiremitlerin nihai tüketiciler tarafından satın alınıp kullanıldıktan sonra üretim hatası nedeniyle çatlama meydana geldiği, söz konusu malların garanti kapsamında yenisi ile değiştirildiğinde düzenlenen faturada ikinci defa katma değer vergisi hesaplandığından bahisle Katma Değer Vergisi Kanunu, Vergi Usul Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanunu uygulamaları hakkında bilgi istenilmektedir.

            Vergi Usul Kanunu Yönünden:

            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde, "Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır." hükmü yer almaktadır.

            Bu itibarla, şirketiniz tarafından imal edilen kiremitlerin nihai tüketiciler tarafından satın alınıp kullanıldıktan sonra üretim hatası nedeniyle iade edilmesi ve garanti kapsamında yenileriyle değiştirmesi işleminin yeni bir teslim olarak değerlendirilmesi ve nihai tüketiciler adına fatura düzenlenmesi gerekmektedir.

            Kurumlar Vergisi Kanunu Yönünden:

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasında; "Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin ticari kazancın safi tutarının tespitinde dikkate alınacağı" hükme bağlanmış olup, bu giderler arasında pazarlama satış ve dağıtım giderleri de yer almaktadır. Genel giderlerin safi kazancın tespitinde indirilebilmesi için,

            -Yapılan giderlerin ticari kazancın elde edilmesi ve idamesi ile doğrudan ilgili olması,

            -Gider karşılığında sabit bir iktisadi kıymet iktisap edilmemiş olması,

            -Giderin kanunen kabul edilebilir nitelikte olması,

gerekmektedir.

            5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinde; "Kurumlar Vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, Safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümleri uygulanacağı" belirtilmiştir.

            Bu durumda, yenileme garantisi diğer bir ifade ile garanti kapsamında satılan mallar nedeniyle satış sonrası bedelsiz olarak verilen yenileme hizmetlerinin bedelleri, satış bedelinin bir unsuru olarak satışın yapıldığı yılın hasılatına dahil edilerek vergilendirilmiş bulunduğundan, garanti süresi içerisinde bedelsiz olarak gerçekleştirilecek olan söz konusu yenileme giderlerinin bu işlemlerin yapıldığı yılın matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınması gerekmektedir.

            Katma Değer Vergisi Kanunu Yönünden:

            54  Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin B-1 bölümünde, "Tüketiciler tarafından malların iade edilip bedellerinin geri verilmesinin istenildiği durumlarda, satıcı tarafından ödenen bedellerin katma değer vergisi dahil tutarları tüketiciye iade edilecektir. Satıcılar işlemlerin düzeltilmesi için iade edilen mal nedeniyle gider makbuzu düzenleyecekler ve tüketiciden iade edilen mala ait fatura ve benzeri belgeyi bu makbuz ekinde geri alacaklardır. Gider makbuzunda iade edilen malın katma değer vergisi satış bedelinden ayrı gösterilecek ve bu miktar indirim konusu yapılmak suretiyle düzeltilecektir.

            İade edilen malın yerine aynı veya başka bir malın verildiği durumlarda ise, satıcı tarafından yukarıda sözü edilen işlemlerin yanısıra bu defa verilen yeni mal için fatura ve benzeri belge düzenleneceği tabiidir. Dolayısıyla iade edilen malların yerine verilen yeni malların değerleri dikkate alınarak belge düzenleneceğinden, iade edilen mallar ile yeni verilen mallar arasında değer farkının olup olmaması düzeltme işlemini etkilemeyecektir."

            açıklaması yer almaktadır.

            Buna göre, mal tesliminde bulunan işletme düzenleyeceği gider makbuzuna dayanarak iade aldığı malı stoklarına dahil edecek ve malın bedeli için ödemiş olduğu katma değer vergisini indirebilecektir. Nihai tüketiciler tarafından satın alınıp kullanıldıktan sonra üretim hatası nedeniyle iade edilen malların garanti kapsamında yenileriyle değiştirilmesi işleminde yeni mal için fatura düzenlenmesi ve KDV hesaplanması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.