Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Finansal kiralama şirketine ait arazinin satışında KDV PDF Yazdır e-Posta
22 Nisan 2014

Başlık

Finansal kiralama şirketine ait arazinin satışında KDV hk.

Tarih

22/04/2014

Sayı

93767041-130[17-2014/165]-64

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

93767041-130[17-2014/165]-64

22/04/2014

Konu

:

Finansal kiralama şirketine ait arazinin satışında KDV

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, .... A.Ş. ile ....... Ltd. Şti. arasında yapılan finansal kiralama sözleşmesinin feshi nedeniyle ........ A.Ş.'ne ait taşınmazın Şirketinize satışında KDV Kanununun 17/4-r maddesi uyarınca istisna uygulanıp uygulanmayacağının bildirilmesi istenmektedir.

            Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 17/4-r maddesinde, kurumların aktifinde veya belediyeler ile il özel idarelerinin mülkiyetinde, en az iki tam yıl süreyle bulunan iştirak hisseleri ile taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimleri katma değer vergisinden istisna tutulmuş; istisna kapsamındaki kıymetlerin ticaretini yapan kurumların, bu amaçla aktiflerinde bulundurdukları taşınmaz ve iştirak hisseleri teslimlerinin istisna kapsamı dışında olduğu belirtilmiştir.

            Konuyla ilgili olarak yayımlanan 60 No.lu KDV Sirkülerinin "8.2.4. İki Tam Yıl Süreyle Sahip Olunan Taşınmazların Satışı"  başlıklı bölümünde;

            "KDV Kanununun 17/4-r maddesine göre, kurumların aktifinde veya belediyeler ile il özel idarelerinin mülkiyetinde, en az iki tam yıl süreyle bulunan taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimler KDV'den müstesnadır.

            Bu hüküm uyarınca, kurumların aktiflerinde, belediyeler ile il özel idarelerinin mülkiyetinde en az iki tam yıl süreyle bulunan taşınmazların (arsa, arazi, bina) satışı KDV'den müstesnadır. Bu satışların müzayede suretiyle yapılması halinde de istisna uygulanacaktır.

            Ancak, istisna hükmü, istisna kapsamındaki kıymetlerin ticaretini yapan kurumların, bu amaçla aktiflerinde bulundurdukları taşınmaz teslimleri için geçerli olmadığından, taşınmazların ticaretini yapan kurumlar ile mülkiyetlerindeki taşınmazları ticari bir organizasyon içinde satan belediyeler ve il özel idarelerinin bu istisnadan faydalanmaları mümkün değildir." denilmektedir.

            Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, A.Ş.'nin mülkiyetinde bulunan muhtelif sayıdaki taşınmazları bir organizasyon çerçevesinde ve devamlılık arz edecek şekilde satışı ve kiralaması ticari faaliyet mahiyetinde KDV ye tabi olup, söz konusu satış işleminin Kanunun 17 nci maddesinin 4 numaralı fıkrasının (r) bendindeki istisna hükmünden faydalanması mümkün değildir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.