Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Membran'ın KDV Oranı PDF Yazdır e-Posta
25 Nisan 2014

Başlık

Membran'ın KDV Oranı hk.

Tarih

25/04/2014

Sayı

37538499-130[28-2014-1]-15

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MALATYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

 

Sayı

:

37538499-130[28-2014-1]-15

25/04/2014

Konu

:

Membran'ın KDV Oranı

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; ticari hayatta membran olarak isimlendirilen, sentetik veya suni filementlerle dokunan mensucatın yine bu maddelerle tek veya iki taraflı olarak sıvanmak, kaplanmak veya lamine edilmek suretiyle elde edilen su geçirmez mensucat olan çatı kaplama malzemesi tesliminde uygulanacak KDV oranı hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            Katma Değer Vergisi Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 24/12/2007 tarih ve 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Kararda, I sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için KDV oranı % 1, II sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için % 18 olarak belirlenmiştir.

            Söz konusu Karar eki II sayılı listenin B) Diğer Mal ve Hizmetler Bölümünün 4. sırasında; "Pamuklu, yünlü, ipekli, sentetik, suni veya bunların karışımlarından örme dahil her nevi mensucat (pamuk, keten, ipek, sentetik, suni, kauçuk iplik, lif ve benzerleriyle, hayvan kıllarıyla, dokumaya elverişli maddelerle veya bunların karışımları ile birlikte; el tezgahlarında veya diğer şekillerde dokunsun dokunmasın, ağartılmış, boyanmış, baskılı vb. şekillerde olsun olmasın), emdirilmiş, sıvanmış, kaplanmış veya lamine edilmiş dokumaya elverişli mensucat, dokunmamış mensucat, vatka, keçe ile her nevi dantela, kordela, kordon ve işlemeler" ibaresi yer almaktadır.

            Firmanızın yurt içinde üretim yapması nedeniyle ilgili Gümrük Müdürlüğünce BTB veya GTİP No tespiti yapılmaması üzerine, Selpınar Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.'ne müracaat edilmesi üzerine alınan ve Başkanlığımıza da intikal ettirilen 26.03.2014 tarihli yazının incelenmesinden, üretilen membranın TGTC'nin "5903.90.10.90.00 Diğerleri" GTİP No.sunda değerlendirildiği anlaşılmıştır.

             TGTC'nin 59.03 tarife pozisyonunda "plastik emdirilmiş, sıvanmış, kaplanmış veya plastikle lamine edilmiş mensucat" tanımlanmış olup, bu pozisyona ait GTİP No.ları arasında "5903.90.10.90.00 Diğerleri " GTİP No.su da sayılmıştır.

            Dolayısıyla TGTC'nin "5903.90.10.90.00 Diğerleri" GTİP No.sunda değerlendirildiği anlaşılan membran isimli eşya, sentetik, suni veya bunların karışımlarından örülmüş veya dokunmuş her nevi mensucat, vatka, keçe ile bunların söz konusu maddelerle emdirilmiş, sıvanmış, kaplanmış veya lamine edilmiş olması nedeniyle, II sayılı listenin "B bölümünün" 4. sırasında sayılan mensucatlar kapsamında bulunmaktadır.

            Bu nedenle, çatı kaplamada kullanılan ve ticari hayatta membran olarak isimlendirilen eşyanın KDV oranları ile ilgili II sayılı listenin "B" bölümünün 4. sırası kapsamında değerlendirilerek, ithal ve tesliminin %8 oranında katma değer vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.