Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Jeneratör teslimlerinin tevkifata tabi olup olmadığı PDF Yazdır e-Posta
15 Mayıs 2014

Başlık

Jeneratör teslimlerinin tevkifata tabi olup olmadığı hk.

Tarih

15/05/2014

Sayı

60757842-KISMİ TEVKİFAT-10

Kapsam

 T.C.

VAN VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

60757842-KISMİ TEVKİFAT-10

15/05/2014

Konu

:

Jeneratör teslimlerinin tevkifata tabi olup olmadığı

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzla, ihalesi ... İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği tarafından yapılan "... İli Merkez ve İlçe Emniyet Müdürlüklerine jeneratör alım işi"nin uhdenizde kaldığı ve bahse konu jeneratör tesliminde ihale makamının hakedişinizden 2/10 oranında KDV tevkifatı uyguladığı belirtilerek, bu işleminin tevkifata tabi olup olmadığı hususunda Defterdarlığımızdan görüş talep edilmiştir.

            KDV Kanununun 9 uncu maddesi ile vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları vergi alacağının ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir.

            Konu ile ilgili 26/04/2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği ile 117 Seri No.lu KDV Tebliği yürürlükten kalkmıştır.

            26/04/2014 tarihli ve 28983 sayılı KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.1) bölümünde kısmi tevkifat uygulayacak alıcılar, (I/C-2.1.3.2) bölümünde kısmi tevkifat uygulanacak hizmetler, (I/C-2.1.3.3) bölümünde kısmi tevkifat uygulanacak teslimler belirtilmiştir.

            Buna göre, ihalesi Hakkari İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğince yapılan, ... İli Merkez ve İlçe Emniyet Müdürlüklerine  Şirketiniz tarafından yapılan jeneratör satış işlemi, mal teslimi niteliğinde olduğundan ve yürürlükte olan ilgili Genel Uygulama Tebliğliğinde tevkifata tabi işlemler arasında sayılmadığından KDV tevkifatına tabi tutulmayacaktır.

            Diğer taraftan, fazla veya yersiz olarak tevkif edilerek ödenen KDV nin KDV Genel Uygulama Tebliği'nin (I/C-2.1.4.3) bölümünde yapılan açıklamalar çerçevesinde iadesi de mümkün bulunmaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.