Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Danışmanlık, müşavirlik ve denetim hizmetlerinde KDV tevkifatı PDF Yazdır e-Posta
23 Mayıs 2014

Başlık

Danışmanlık, müşavirlik ve denetim hizmetlerinde KDV tevkifatı.

Tarih

23/05/2014

Sayı

84974990-130[9-2012/113]-514

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

84974990-130[9-2012/113]-514

23/05/2014

Konu

:

Danışmanlık, müşavirlik ve denetim hizmetlerinde KDV tevkifatı.

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzdan, özerk federasyonlara ve ... Komutanlığı konut yönetimlerine vermiş olduğunuz danışmanlık, müşavirlik ve denetim hizmetlerinin KDV tevkifatına tabi olup olmadığı konusunda Başkanlığımızdan görüş talep ettiğiniz anlaşılmaktadır.

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;

            - 1/1 inci maddesinde, Türkiye'de yapılan ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesindeki teslim ve hizmetlerin KDV'ye tabi olduğu,

            - 9/1 inci maddesinde, mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanunî merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığının, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği,

            hüküm altına alınmıştır.

            Bu yetkiye dayanılarak yayımlanan 26.04.2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Katma Değer Vergisi  Genel Uygulama Tebliğinin  (I/C-2.1.3.1.) bölümünde kısmi tevkifat uygulaması kapsamındaki sorumlular, (I/C-2.1.3.2) kısmi tevkifat uygulanacak hizmetler sayılmıştır.

         Söz konusu Tebliğin (I/C-2.1.3.2.2.) Etüt, Plan-Proje, Danışmanlık, Denetim ve Benzeri Hizmetler" başlıklı bölümünün (I/C-2.1.3.2.2.1) ayrımında, Tebliğin (I/C-2.1.3.1./b) ayrımında sayılanlara karşı ifa edilen etüt, plan-proje, danışmanlık, denetim ve benzeri hizmetlerde alıcılar tarafından (9/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacağı ifade edilmiştir.

            3289 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun Ek 9 uncu maddesi ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Özerk Spor Federasyonları Çerçeve Statüsüne göre özerk statülü spor federasyonları Gençlik ve Spor Bakanlığının bağlı kuruluşu olarak faaliyet göstermekle birlikte bu kuruluşlar bir kamu kuruluşunun en temel özelliği olan "kamu hukuku"na tabi olmayıp "özel hukuk" hükümlerine tabi bulunmaktadır. Bu nedenle kamu kuruluşu niteliği taşımayan özerk spor federasyonları Katma Değer Vergisi  Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.1./b) ayrımına girmemektedir.

            Buna göre, tarafınızca verilen danışmanlık hizmeti, hizmetin alıcısı olan ... Komutanlığı konut yönetimi ile özerk federasyonların Tebliğin (I/C-2.1.3.1/b) bölümünde sayılan belirlenmiş alıcılar arasında sayılmaması nedeniyle tevkifata tabi bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.