Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bitlis Barasu Başkanlığının geliştirmiş olduğu proje için Yurt Dışından aynı konu üzerinde çalışmalar yapan kurum tarafından Yapılan Hibe vardımların projeyi yürüten avukatlara ödenen paralardan KDV ödenip ödenmeyeceği PDF Yazdır e-Posta
26 Mayıs 2014

Başlık

Bitlis Barasu Başkanlığının geliştirmiş olduğu proje için Yurt Dışından aynı konu üzerinde çalışmalar yapan kurum tarafından Yapılan Hibe vardımların projeyi yürüten avukatlara ödenen paralardan KDV ödenip ödenmeyeceği hk.

Tarih

26/05/2014

Sayı

10497383-001-6

Kapsam

 T.C.

BİTLİS VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

10497383-001-6

26/05/2014

Konu

:

Bitlis Barasu Başkanlığının geliştirmiş olduğu proje için Yurt Dışından aynı konu üzerinde çalışmalar yapan kurum tarafından Yapılan Hibe vardımların projeyi yürüten avukatlara ödenen paraların Gelir

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Baronuz tarafından 1984-2000 yıllarını kapsayan Bitlis-Batman-Diyarbakır-Şırnak ve Van illerinde gerçekleşen faili meçhul olaylar ile ilgili olarak "Yargı Yoluyla Hakikat ve Adalet Arayışı" adlı proje için İngiltere'de faaliyet gösteren ......... adlı bir kurum tarafından hibe yapılacağı, bu konuda Baronuzca gerekli işlemlere başlanıldığı ifade edilerek, söz konusu proje kapsamında avukatlara ödenecek meblağlardan KDV ve gelir vergisi kesintisinin yapılıp yapılmayacağı ile yapılacak masraflar (toplantı vs.) için ilgili firmalara KDV ödenip ödenmeyeceği hususlarında görüş talep edilmektedir.

            1. Gelir Vergisi Kanunu Açısından:

            193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun "Serbest Meslek Kazancının Tarifi" başlıklı 65 inci maddesinde; "Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır. Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır." hükmü yer almaktadır.

            Aynı Kanunun "Serbest Meslek Kazancının Tespiti" başlıklı 67 nci maddesinde; "Serbest meslek kazancı bir hesap dönemi içinde serbest meslek faaliyeti karşılığı olarak tahsil edilen para ve ayınlar ve diğer suretlerle sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerden, bu faaliyet dolayısıyla yapılan giderler indirildikten sonra kalan farktır. Müşteri ve müvekkilinden, serbest meslek faaliyeti ile ilgili olmak üzere para ve ayın şeklinde alınan gider karşılıkları kazanca ilave edilir." hükmüne yer verilmiştir.

            Diğer taraftan, Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasında, kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçilerin maddede bentler halinde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecbur oldukları hüküm altına alınmış olup; anılan maddenin 2 numaralı bendinde yaptıkları serbest meslek işleri dolayısıyla bu işleri icra edenlere yapılan ödemelerden tevkifat yapılması hükme bağlanmıştır.

            Bu açıklamalara göre, serbest meslek erbabı olan avukatların verdiği avukatlık faaliyetine ilişkin olarak yapılan ödemeler üzerinden Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesi ve 2009/14592 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca %20 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir.

            2. Katma Değer Vergisi Kanunu Açısından:

            KDV Kanununun;

            1/1 inci maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu,

            9 uncu maddesinde, mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanunî merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığının, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği

            hüküm altına alınmıştır.

            26.04.2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan KDV Genel Uygulama Tebliğinin I/B bölümünün "4.Avukatlık Ücretleri"  başlıklı maddesinde, mahkemelerce hükmolunan avukatlık ücretlerinin davayı kazananlara ödenmesinin KDV nin konusuna girmediği, ancak; bu paralardan sözleşmeleri gereği ücret karşılığı çalışanlar dışında kalan avukatlara intikal eden kısmın serbest meslek kazancı kapsamında vergiye tabi olacağı, avukatların aldıkları bu para için davayı kazanana serbest meslek makbuzu düzenleyecekleri, makbuzla alınan tutar üzerinden KDV hesaplayıp ayrıca gösterecekleri ifade edilmiştir.

            Diğer taraftan, anılan Tebliğin I/C bölümünün 2.1.3.2.2.2 numaralı maddesinde, avukatların hukuki ihtilaflarla ilgili olarak yargı mercileri nezdinde veya yargı kararlarının sonuçları ile ilgili olarak vekâlet akdi çerçevesinde (icra vb.) verdikleri hizmetlerin prensip olarak tevkifat kapsamına girmediği, avukatların verdikleri danışmanlık hizmetlerinin ise tevkifata tabi olduğu, avukatlarla yapılan sözleşmede avukatlık ve danışmanlık hizmetleri birlikte yer alıyorsa, bu iki unsur ayrı ayrı ücretlendirilmediği takdirde, toplam sözleşme bedeli üzerinden tevkifat uygulanacağı açıklanmıştır.

            Buna göre, söz konusu proje kapsamında, sadece avukatlardan alınan danışmanlık hizmetine ilişkin olarak yapılacak ödemeler üzerinden hesaplanan KDV, KDV  Genel Uygulama Tebliğinin I/C bölümünün 2.1.3.2.2.2 bölümü kapsamında 9/10 oranında tevkifata tabi tutulacaktır.

            Ayrıca, proje kapsamında  (büro malzemesi, toplantı vs. için) tarafınıza yapılacak teslim ve hizmetler de genel hükümler çerçevesinde KDV'ye tabi bulunmaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.