Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
5824 sayılı Kanun Kapsamında KDV istisna sertifikası olan Şirkete mal temin eden ortağın istisnadan faydalanıp faydalanmayacağı PDF Yazdır e-Posta
27 Mayıs 2014

Başlık

5824 sayılı Kanun Kapsamında KDV istisna sertifikası olan Şirkete mal temin eden ortağın istisnadan faydalanıp faydalanmayacağı hk.

Tarih

27/05/2014

Sayı

93767041-130[5824/26-2013/136]-83

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

Sayı

:

93767041-130[5824/26-2013/136]-83

27/05/2014

Konu

:

5824 sayılı Kanun Kapsamında KDV istisna sertifikası olan Şirkete mal temin eden ortağın istisnadan faydalanıp faydalanmayacağı.

 

         

 

              İlgide kayıtlı özelge talebiniz ile, "Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi/Gebze-Köseköy Etabı"nın yeniden yapımı konusunda adi ortaklık statüsünde faaliyet gösterdiğiniz, 5824 sayılı Kanuna göre Avrupa Birliği IPA Çerçeve Anlaşması kapsamında Katma Değer Vergisi (KDV) İstisna Sertifikası aldığınız, söz konusu proje kapsamı inşaatta kullanılacak bazı elektrifikasyon malzemelerini yurtdışından adi ortaklığınız bünyesinde bulunan ortağınız .................. Türkiye Şubesi aracılığı ile ithal etmek istediğiniz belirtilerek 5824 sayılı Kanun kapsamındaki vergi istisnalarının ortağınız ........................ için uygulanıp uygulanmayacağı sorulmaktadır.

            5824 sayılı Kanun ile onaylanması uygun bulunan Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) Çerçeve Anlaşması'nın vergi istisnalarının uygulanmasına ilişkin usul ve esaslarını belirleyen 1 Sıra No.lu IPA Çerçeve Anlaşması Genel Tebliğinin "4.3.4. Katma Değer Vergisi İadesi" başlıklı bölümünde;

            "IPA Çerçeve Anlaşması kapsamında bir AT Yüklenicisi veya bu Tebliğde öngörüldüğü şekilde istisnaya hak kazanan bir AT Yüklenicisine mal teslim eden ve/veya hizmet sunan ve/veya iş yapan herhangi bir tedarikçi, bu Tebliğde öngörüldüğü şekilde KDV den istisna olarak teslim ettiği mallar veya sunduğu hizmetler veya yürüttüğü işlerle ilgili olarak yüklendiği KDV yi diğer işlemleri için tahsil ettiği KDVden indirme hakkına sahiptir.

            Bu düzenleme tam istisna mahiyetinde olduğundan istisna kapsamına giren teslim ve hizmetler dolayısıyla yüklenilen vergiler, indirim yoluyla telafi edilememeleri halinde, AT Yüklenicisi ve/veya tedarikçiye nakden veya mahsuben iade edilebilecektir."

            hükmüne yer verilmiştir.

            Ayrıca; anılan Genel Tebliğin "4.2.3. İthalat İstisnası ile ilgili Özellikli Durumlar" başlıklı bölümünde ise;

            "Vergi idaresi tarafından AT Yüklenicisine verilen KDV İstisna Sertifikasının bir başka gerçek veya tüzel kişiye devredilmesi mümkün değildir. Bu nedenle, AT Yüklenicisinin yapacağı ithalat işlemi sırasında, söz konusu KDV İstisna Sertifikasını ya doğrudan kendisi ya da kendi adına iş ve işlemlerde bulunmaya yetkili olan gerçek veya tüzel kişiler aracılığı ile kullanacaktır. İthalat işlemi sırasında ortaya çıkan KDV, ÖTV ve diğer benzeri vergi ve harçlara ilişkin istisnadan sadece AT Yüklenicisi yararlanabilecektir. AT Yüklenicisi dışında başka gerçek veya tüzel kişilerin, yapacakları ithalat dolayısıyla söz konusu vergi istisnalarından yararlanmaları mümkün değildir." açıklaması yapılmıştır.

            Buna göre; ........... Adi Ortaklığına mal ya da hizmet temin eden .................. adlı firmanın, adi ortaklık adına düzenlenmiş KDV İstisna Sertifikasını kullanmak suretiyle KDV den istisnası kapsamında ithalat yapması mümkün bulunmamaktadır.

            Ancak; ................. firmasının bu anlaşmada öngörüldüğü şekilde AT Yüklenicisine KDV den istisna olarak teslim ettiği mallar veya sunduğu hizmetler veya yürüttüğü işlerle ilgili olarak yüklendiği KDV yi, diğer işlemleri için hesapladığı KDV den indirimi, indirim konusu yapılamayan KDV nin ise iadesi mümkün bulunmaktadır.   

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

  

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.