Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kamyon satışının ihraç kaydıyla teslimi PDF Yazdır e-Posta
30 Mayıs 2014

Başlık

Kamyon satışının ihraç kaydıyla teslimi hk.

Tarih

30/05/2014

Sayı

73903997-130[11-2013/31]-4230

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ESKİŞEHİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

73903997-130[11-2013/31]-4230

30/05/2014

Konu

:

İhraç Kaydıyla Teslim

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda; .......... Sanayi ve Ticaret A.Ş. ye ihraç kaydıyla bir adet kamyon satışında bulunduğunuz, söz konusu satış işlemini Mart/2013 dönemi KDV beyannamesinde ihraç kaydıyla satış olarak beyan ettiğiniz, kamyonun ........ firması tarafından üzerine beton pompası monte edilerek ihraç edildiği, firmanızca ihraç kaydıyla teslim ettiğiniz kamyon üzerine beton pompası monte edilebilmesi için serviste bazı parçaların ilave edildiği belirtilerek, söz konusu kamyon satışının ihraç kaydıyla satış olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği sorulmaktadır.

               3065 sayılı  KDV Kanununun;

            - 1/1 inci maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu,

            - 11/1-c maddesinde de, ihraç edilmek şartıyla imalatçılar tarafından kendilerine teslim edilen mallara ait KDV nin ihracatçılar tarafından ödenmeyeceği, mükelleflerce tahsil edilmeyen ancak ilgili dönem beyannamesinde beyan edilecek olan bu verginin, vergi dairesince tarh ve tahakkuk ettirilerek tecil olunacağı hüküm altına alınmıştır.

            KDV Genel Uygulama Tebliği 26/4/2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak 1/5/2014 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş ve KDV Genel Tebliğlerinin tümünü mülga etmiştir.

            İşlemin yapıldığı dönemde geçerli olan ancak KDV Genel Uygulama Tebliği ile mülga olan KDV Genel Tebliğlerinden;

             27 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (A/7) bölümünde, tecil-terkin işlemlerinin Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca tanımı yapılan imalatçı kapsamına giren mükelleflerin (imalatçıların), ihraç kaydıyla satışını yaptıkları mal teslimlerine uygulanacağı, diğer bir ifade ile imalatçının ihraç kaydıyla satışını yaptığı malın, ihraç edilen nihai mamul olması gerektiği belirtilmiş, imalatçının ihraç kaydıyla da olsa satışını yaptığı mal, aynen ihraç edilen nihai mamul değilse, bu teslimde tecil-terkin işleminin uygulanamayacağı açıklamasına yer verilmiştir.

             87 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin "Tecil Terkin Uygulaması" başlıklı (F) bölümünde, ihraç edilecek mal ile bu malın eklentisi veya ayrılmaz parçası niteliğindeki malların ihraç kaydıyla teslim edilmesi ve bunların ihracının tek bir mal olarak gerçekleştirilmesi halinde, asıl malın yanı sıra eklenti veya ayrılmaz parça niteliğindeki malların yurtdışındaki müşteriye kesilen faturada ve gümrük beyannamesinde ayrıca yer almasına bağlı olarak tecil-terkin sistemi kapsamında işlem yapılmasının mümkün olduğu ve bu şekilde gerçekleşen işlemlere ait gümrük beyannamelerinde ihracatçılara ihraç kaydıyla mal teslim eden imalatçı-tedarikçi firmaların isim ve unvanlarının yer alması gerektiği belirtilmiştir.

             104 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin "İhraç Kaydıyla Teslimler" başlıklı bölümünde, 87 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (F) bölümünde, ihraç edilecek mallar ile bu malların eklentisi veya ayrılmaz parçası mahiyetindeki malların KDV Kanununun (11/1-c) maddesi kapsamında ihraç kaydıyla ve ayrı ayrı satın alınması halinde, eklenti veya ayrılmaz parça mahiyetindeki malların tesliminde de tecil-terkin uygulamasından yararlanılabileceği; eklenti veya ayrılmaz parça mahiyetindeki malların tesliminde tecil-terkin uygulanabilmesi için asıl malın KDV Kanununun (11/1-c) maddesi kapsamında tecil-terkin uygulanarak satın alınmasının gerekmekte olduğu; ihraç edilecek asıl malın istisna kapsamında satın alınması halinde, ambalaj maddeleri ve malzemeleri de dahil olmak üzere bu malın eklentisi veya ayrılmaz parçası niteliğindeki malların alımında KDV Kanununun (11/1-c) maddesi kapsamında yapılabilmesinin uygun görüldüğü ifade edilmiştir.

             Öte yandan, özelge talep formu ekinde bulunan ihraç kayıtlı satış faturası, iş emri, ihracat faturası ve gümrük çıkış beyannamesinin incelenmesi neticesinde, imalatını gerçekleştirmeden tedarikçi olarak satın aldığınız kamyonun üzerine ihracatçı firma tarafından beton pompası monte edildiği, söz konusu beton pompasının montajının firmanız tarafından gerçekleştirilmediği, beton pompası monte edilebilmesi için ön ayarlama ve kontrollere ilişkin işlemlerin yapıldığı, 28/03/2013 tarih ve 13350300EX050784 sayılı gümrük çıkış beyannamesinde de imalatçı firma olarak Betonstar Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş. nin yer aldığı anlaşılmıştır.

             Buna göre; firmanızın piyasadan tedarik ederek ......... Sanayi ve Ticaret A.Ş. ye teslim ettiği ve ......... Sanayi ve Ticaret A.Ş. nin üzerine mobil beton pompası ilave ederek ihraç ettiği kamyon, firmanız tarafından imal edilmediğinden (kamyonun imalatçısı firmanız olmadığından) söz konusu teslimin KDV Kanununun 11/1-c maddesi kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.