Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kat karş.inşaat işlerinde bağımsız birimlerin tesliminden önce arsanın veya arsa payının müteahhide devri ve konut KDV oranı PDF Yazdır e-Posta
02 Haziran 2014

Başlık

Kat karş.inşaat işlerinde bağımsız birimlerin tesliminden önce arsanın veya arsa payının müteahhide devri ve konut KDV oranı.

Tarih

02/06/2014

Sayı

39044742-KDV.2-1550

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

39044742-KDV.2-1550

02/06/2014

Konu

:

Kat karş.inşaat işlerinde bağımsız birimlerin tesliminden önce arsanın veya arsa payının müteahhide devri ve konut KDV oranı.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, arsa karşılığı inşaat işlerinde arsanın işin başında tapu sicilinde müteahhide devri halinde vergiyi doğuran olayın ne zaman meydana geldiği, arsa karşılığı inşaat sözleşmesi çerçevesinde arsa payının inşaat başlamadan sözleşmedeki paylaşım oranına göre müteahhide devri halinde kalan arsa paylarının inşaat tamamlandıktan sonra bağımsız birimlerin arsa sahibine teslimi ile eş zamanlı olarak  arsa sahibi tarafından müteahhit adına devrinin yapılıp yapılamayacağı ve müteahhitten arsa sahibine yapılacak bağımsız birim teslimleri için düzenlenecek faturalarda KDV oranının ne olacağı sorulmaktadır.

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;

            - 1/1 inci maddesinde, Türkiye'de yapılan ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesindeki teslim ve hizmetlerin vergiye tabi olduğu,

            - 2/5 inci maddesinde, trampanın iki ayrı teslim hükmünde olduğu,

            -10 uncu maddesinde, mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin yapılması, malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi hallerinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi durumunda vergiyi doğuran olayın meydana geleceği

hüküm altına alınmıştır.

            KDV Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 30/12/2007 tarihli ve 2007/13033 sayılı Kararname Eki  Karar ile KDV oranları (I) sayılı listedeki mal ve hizmetler için  %1, (II) sayılı listede yer alan mal ve hizmetler için %8, listelerde yer almayan diğer vergiye tabi işlemler için %18 olarak belirlenmiştir.

            Söz konusu Kararname Eki (I) sayılı listenin 11 inci sırasında; "Net alanı 150 m2ye kadar konut teslimleri"ne yer verilerek bu teslimlerde KDV oranı % 1 olarak tespit edilmiştir.

            26/4/2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan KDV Genel Uygulama Tebliğinin "I/B-8. Arsa Karşılığı İnşaat İşleri " başlıklı bölümünde; (1/5/2014 tarihinden önce 30 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin "D Arsa Karşılığı İnşaat İşinde KDV Uygulaması" başlıklı bölümü) arsa karşılığı inşaat işinin; arsa sahibi tarafından müteahhide arsa teslimi ile müteahhit tarafından arsaya karşılık olarak arsa sahibine verilen konut ve işyeri teslimi şeklinde iki ayrı teslimden oluştuğu, arsanın bir iktisadi işletmeye dahil olması veya arsa sahibinin arsa alım satımını mutat ve sürekli bir faaliyet olarak sürdürmesi halinde konut veya işyeri karşılığı müteahhide yapılan bu arsa tesliminin katma değer vergisine tabi tutulacağı belirtilmiş bulunmaktadır.

            Aynı Tebliğin "I/Ç-1. Vergiyi Doğuran Olay" başlıklı bölümünde; "Arsa karşılığı inşaat işlerinde vergiyi doğuran olay, müteahhidin arsa karşılığı konut, işyeri gibi bağımsız birimleri arsa sahibine teslimiyle gerçekleşir. Arsanın bir iktisadi işletmeye dâhil olması veya arsa sahibinin arsa alım satımını mutad ve sürekli bir faaliyet olarak sürdürmesi durumunda, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu tarihte, müteahhide yapılan bu arsa teslimi nedeniyle düzenlenecek faturada arsa karşılığı alınan bağımsız birimlerin emsal bedeli üzerinden KDV hesaplanması gerekmektedir. Arsa sahibinin, gerçek usulde mükellefiyetini gerektirmeyecek şekilde arızi faaliyet olarak arsasını bağımsız birimler karşılığında müteahhide tesliminde ise KDV uygulanmaz."denilmiştir.

            Konuya ilişkin ayrıntılı açıklamalara 60 No.lu Katma Değer Vergisi Sirkülerinin "1.8. Arsa Karşılığı İnşaat İşleri" başlıklı bölümünde yer verilmiştir.

            Yukarıda yer alan açıklamalar uyarınca, henüz inşaat başlamadan veya inşaat devam ederken bağımsız birimlerin müteahhit tarafından teslim edilmesinden önce arsanın veya sözleşmedeki paylaşım oranına göre arsa paylarının müteahhit adına tapuda devri halinde, arsa teslimi bakımından vergiyi doğuran olay tapuya tescil anında gerçekleşecektir.

            Öte yandan, arsa payının inşaat tamamlandıktan sonra  bağımsız birimlerin arsa sahibine  teslimi ile eş zamanlı olarak arsa sahibi tarafından tapu sicilinde müteahhide devrinde vergiyi doğuran olay karşılıklı olarak vuku bulmakta ve tapuya tescil anında gerçekleşmektedir.

            Diğer taraftan, müteahhit tarafından arsaya karşılık olarak arsa sahibine yapılacak net alanı 150 m2den küçük konut teslimlerinde emsal bedel üzerinden (%1), net alanı 150  m2den büyük konut teslimleri ile işyeri teslimlerinde ise emsal bedel üzerinden (%18) oranında KDV uygulanacağı tabiidir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.