Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yağ seperatörü cihazı alımının KDV 13/e maddesine göre istisna olup olmadığı PDF Yazdır e-Posta
03 Haziran 2014

Başlık

Yağ seperatörü cihazı alımının KDV 13/e maddesine göre istisna olup olmadığı.

Tarih

03/06/2014

Sayı

96620903-130[13/e-2014/5]-60

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MUĞLA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

96620903-130[13/e-2014/5]-60

03/06/2014

Konu

:

Yağ seperatörü cihazı alımının KDV 13/e maddesine göre istisna olup olmadığı.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ... Liman İşletmesinin Türkiye Denizcilik İşletmeleri tarafından işletilmekte iken şirketinizce Özelleştirme İdaresinden işletilmek üzere devralındığı, ana faaliyet konunuzun liman işletmeciliği olduğu, yürüttüğünüz faaliyetler içerisinde yer alan gemi atıklarının alınması işi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığının isteği doğrultusunda atık kabul tesisinin iyileştirme çalışmasının yapılması gerektiği ve bu kapsamda atık kabul tesisinin yenilenmesi, devrelerinin tamamlanması, eksik olan 2 adet yağ seperatörlerinin alınması ve rıhtıma gemilerden atık alımı için boruların döşenmesinin gerektiği belirtilerek, atık kabul tesisine alınacak 2 adet seperatör cihazı alımının Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu 13/e maddesi kapsamında KDV den istisna olup olmadığı konusunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

            3065 sayılı KDV Kanununun 13/e maddesinde; "Limanlara bağlantı sağlayan demiryolu hatları, limanlar ve hava meydanlarının inşası, yenilenmesi ve genişletilmesi işlerini fiilen kendisi yapan veya yaptıran mükellefler ile genel bütçeli idarelere bu işlere ilişkin olarak yapılan mal teslimleri ve inşaat taahhüt işleri " nin vergiden müstesna olduğu hükmü yer almaktadır.

            Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin "II/B-6. Limanlar ve Hava Meydanlarına Bağlantı Sağlayan Demiryolu Hatları ile Liman ve Hava Meydanlarının İnşası, Yenilenmesi ve Genişletilmesine İlişkin İstisna" başlıklı bölümünün 6.1. bölümünde konuya ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.

            Bu istisnanın uygulanabilmesi için alınan mal ve inşaat taahhüt hizmetleri, liman ve hava meydanlarının inşası, yenilenmesi ve genişletilmesi faaliyetlerine ilişkin olmalıdır.

            Bu nedenle mobilya, mefruşat ve benzeri demirbaşlardan liman ve hava meydanının bütünleyici parçası olarak kabul edilmeyenler ile binek otomobili, minibüs, otobüs ve benzeri araç alımları istisna kapsamında değerlendirilmez. İstisna kapsamında değerlendirilmeyecek olan bu alımlara ilişkin yedek parça, yakıt, tadil, bakım ve onarım masrafları ile ana hizmet birimlerinin tadil, bakım, onarım, ısıtma, aydınlatma giderleri, her türlü büro malzemesi, kırtasiye, yiyecek, giyecek gibi alımlar ve temizlik hizmetlerinde de istisna uygulanmaz.

            Ancak, yukarıda sayılan ve istisna kapsamında değerlendirilen işlemlerin ilişkin olduğu faaliyetlerin icrası ile ilgili ekipman, makine, teçhizat, sarf malzemesi, yedek parça, iş makinesi enerji gibi mal alımları ile inşaat taahhüt işleri istisna kapsamında değerlendirilir.

              Buna göre, atık kabul tesisinin iyileştirebilmesi için gerekli olan 2 adet seperatör cihazının alımı KDV Kanununun 13/e maddesi hükmü uyarınca katma değer vergisinden istisnadır.

               Bilgi edinilmesini rica ederim.