Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Telsiz Ruhsat ve Kullanım Ücreti PDF Yazdır e-Posta
04 Haziran 2014

Başlık

Telsiz Ruhsat ve Kullanım Ücreti hk.

Tarih

04/06/2014

Sayı

76464994-130[2013-191]-143

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

Sayı

:

76464994-130[2013-191]-143

04/06/2014

Konu

:

Telsiz Ruhsat ve Kullanım Ücreti.

 

         

 

             İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, telsiz satışı faaliyetinde bulunan ve Bilgi Teknoloji İletişim Kurumundan lisansı olan şirketinizin gerçek ve tüzel kişilere yapmış olduğu telsiz satışından sonra tahsis edilen telsize ait frekans (kullanım) ücretinin ÖİV ve KDV'ye tabi olup olmayacağı ve söz konusu işlemle ilgili fatura düzenlenip düzenlenmeyeceği hususunda tereddüte düşmüş olduğunuz anlaşılmaktadır.

            3065 sayılı KDV Kanununun 1 inci maddesinde katma değer vergisinin konusunu teşkil eden işlemler hüküm altına alınmış; bu işlemlere ait katma değer vergisinin üzerinden hesaplanacağı matraha ilişkin hükümlere ise Kanunun 20 ila 27 nci maddeleri arasında yer verilmiştir.

            Telsiz ruhsatname ve yıllık kullanım ücretleri 2813 sayılı Telsiz Kanununun 5 inci maddesi gereğince işletmeciler tarafından kullanıcılardan tahsil edilerek Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumuna aktarılmaktadır. Söz konusu ücretler esas itibariyle Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumunun geliri olup işletmeciler açısından emanet para niteliğindedir.

            Dolayısıyla, KDV ye tabi bir teslim veya hizmetin karşılığını oluşturmayan söz konusu ruhsat ve kullanım ücretlerinin, GSM operatörleri tarafından Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumuna ödenmesinden sonra, frekans kullanıcısından tahsiline kadar olan safhalar arasında ön ödemeli hazır kart bedelleri ile birlikte yansıtılmasında da katma değer vergisi matrahına dahil edilmemesi gerekmektedir.

            6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 39 uncu maddesinde, 406 sayılı Telgraf ve Telefon Kanunu uyarınca Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuyla görev veya imtiyaz sözleşmesi imzalamak suretiyle veya 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu uyarınca Bu kuruma bildirim yapılması veya bu Kurumca kullanım hakkı verilmesi yoluyla yetkilendirilen veya yetkilendirilmiş sayılan işletmecilerin sundukları elektronik haberleşme hizmetlerinin ÖİV'ye tabi olduğu, elektronik haberleşme hizmetlerini sunan işletmecilerin verginin mükellefi olduğu ve bu maddede hüküm bulunmayan hallerde 3065 sayılı KDV Kanunu hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

            Bu çerçevede, Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu adına 2813 sayılı Kanun kapsamında, işletmeci tarafından abonelerden tahsil edilerek bu Kuruma aktarılan bahse konu ruhsat ve kullanım ücretlerinin, bu ücretlerin GSM operatör şirketlerine ve bu şirketler tarafından da Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumuna aktarılması ve aktarımın belgelendirilmesi kaydıyla, ön ödemeli hazır kartlara ait faturalarda kart bedelinden ayrı olarak belirtilerek katma değer vergisi ve özel iletişim vergisi matrahına dahil edilmesine gerek bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.