Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kiralanan araçlarda üçüncü kişilerin vermiş olduğu zararların yansıtılmasında KDV hesaplanıp hesaplanmayacağı PDF Yazdır e-Posta
05 Haziran 2014

Başlık

Kiralanan araçlarda üçüncü kişilerin vermiş olduğu zararların yansıtılmasında KDV hesaplanıp hesaplanmayacağı hk.

Tarih

05/06/2014

Sayı

39044742-KDV.28-1579

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

Sayı

:

39044742-KDV.28-1579

05/06/2014

Konu

:

Kiralanan araçlarda üçüncü kişilerin vermiş olduğu zararların yansıtılmasında KDV hesaplanıp hesaplanmayacağı

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda; firmanızın işlettiği araçlara, üçüncü kişilerin verdikleri zararlardan kaynaklanan hasarların yol açtığı değer kayıplarının ve kiralanan araçların kullanılmaması nedeniyle fırmanızın kaybının giderilmesi amacıyla söz konusu zararlara sebep olan kişilerden sözleşmeye istinaden tahsil edilen bedele ilişkin düzenlenen faturalarda katma değer vergisinin hesaplanıp hesaplanmayacağı sorulmaktadır.

             3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun;

            -1/1 inci maddesinde; ticari, sınaı, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye'de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu,

          - 20 nci maddesinde; teslim ve hizmet işlerinde matrahın bu işlemlerin karşılığını teşkil eden bedel olduğu; bedel deyiminin, malı teslim alan veya kendisine hizmet yapılan ya da bunlar adına hareket edenlerden bu işlemler karşılığında her ne suretle olursa olsun alınan veya bunlarca borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamını ifade ettiği,

            hüküm altına alınmıştır.

            60 No lu KDV Sirkülerinin "1.2.1. Tazminatlar" başlıklı bölümünde, "Herhangi bir teslim veya hizmetin karşılığı olarak ortaya çıkmayan tazminat ve benzeri ödemeler prensip olarak KDV'nin konusuna girmemektedir.

            Bu kapsamda, işin sözleşme şartlarına uygun yapılmaması, işin verilen süre içerisinde tamamlanmaması, sözleşmenin feshedilmesi gibi nedenlerle tazminat, cayma bedeli vb. adlarla yapılan cezai şart mahiyetindeki ödemeler herhangi bir teslim veya hizmetin karşılığı olmadığından KDV'nin konusuna girmemektedir." açıklamalarına yer verilmiştir.

             Buna göre, firmanızın işlettiği araçlara, üçüncü kişilerin verdikleri zararlardan kaynaklanan hasarların yol açtığı değer kayıplarının ve kiralanan araçların kullanılmaması nedeniyle fırmanızın kaybının giderilmesi amacıyla söz konusu zararlara sebep olan kişilerden sözleşmeye istinaden tahsil edilen bedeller herhangi bir teslim veya hizmetin karşılığını teşkil etmediğinden KDV ye tabi olmayacaktır. Ancak, alınan bu bedellerin firmanız tarafından verilen hizmetin karşılığını oluşturması halinde genel hükümlere göre KDV hesaplanacağı tabiidir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.