Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Penye, triko ve benzeri giyim ürünlerinin boncuk, payet, taş basma ve plastik nakış işi yapıldıktan sonra teslimi PDF Yazdır e-Posta
12 Haziran 2014

Başlık

Penye, triko ve benzeri giyim ürünlerinin boncuk, payet, taş basma ve plastik nakış işi yapıldıktan sonra teslimi.

Tarih

12/06/2014

Sayı

39044742-KDV.9-1624

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

Sayı

:

39044742-KDV.9-1624

12/06/2014

Konu

:

Penye, triko ve benzeri giyim ürünlerinin boncuk, payet, taş basma ve plastik nakış işi yapıldıktan sonra teslimi.

 

         

 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, tekstil firmalarında üretilen penye, triko ve benzeri giyim ürünlerinin üzerine boncuk, payet, plastik nakış, taş vb. süsleme ve tamamlayıcı aksesuarları uyguladığınız belirtilerek, süslemede kullanılan malzemenin firmanız tarafından ya da  işi yaptıran firmaca karşılanmak suretiyle yapılan iş ile imalatçı firmadan alınan silindir şeklindeki biye kumaşların kendi temin ettiğiniz malzemeler yardımıyla çiçek şekline getirilerek verilen hizmetin KDV uygulaması karşısındaki durumu hakkında görüş istenilmektedir.

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 9/1 maddesine göre, mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutma yetkisine sahiptir.

            KDV oranları ise KDV Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile Kararnameye ekli I sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %1, II sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %8, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için %18 olarak tespit edilmiştir.

            Söz konusu Kararname eki II sayılı listenin B/10 uncu sırasında, "fason olarak yapılan tekstil ve konfeksiyon işleri" yer almaktadır.

            26.04.2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin "I/C-2.1.3.2.7.2. Fason Olarak Yaptırılan Tekstil ve Konfeksiyon İşleri, Çanta ve Ayakkabı Dikim İşleri ve Bu İşlere Aracılık Hizmetleri" ve "III/B-2.6. Fason Tekstil ve Konfeksiyon İşleri" başlıklı bölümlerinde konuya ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.

            Ayrıca, 60 No.lu KDV Sirkülerinde de konuyla ilgili detaylı açıklamalar yapılmıştır.

            Buna göre,  fason imalatın şartı, imal edilecek mal ile ilgili ana hammadde başta olmak üzere hammaddelerin fason iş yaptıranlarca temin edilmesidir.

            Fason olarak yapılan işlerde, fason işi yapanlar tarafından kullanılan iplik, fermuar, düğme, tela, astar ve benzeri her türlü yardımcı madde ve malzemeler, fason hizmet bedeline dahildir. Fason iş için kullanılan bu madde ve malzemelerin, ayrı fatura edilmesi söz konusu değildir.

            Dolayısıyla, Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.1/a ve b)  bölümünde sayılanlara yapılan penye, triko ve benzeri giyim ürünlerinin üzerine boncuk, payet, plastik nakış, taş v.b süsleme ve tamamlayıcı aksesuarların uygulanması mahiyetindeki işler, kullanılan malzemenin işi yaptıran tarafından temin edilmesi halinde fason olarak yapılan tekstil ve konfeksiyon işleri kapsamında değerlendirilerek %8 oranında KDV ye tabi tutulacak ve hesaplanan KDV tutarı üzerinden 5/10 oranında tevkifat uygulanacaktır. Ancak, söz konusu malzemenin tarafınızca temin edilmesi halinde verilen hizmet, fason olarak yapılan tekstil ve konfeksiyon işleri kapsamında değerlendirilmeyerek genel oranda (%18) KDV'ye tabi tutulacak ve işleme ait KDV tutarı üzerinden tevkifat yapılmayacaktır.

            Diğer taraftan, imalatçı firmadan alınan silindir şeklindeki biye kumaşların kendi temin ettiğiniz yardımcı madde ve malzemeler yardımıyla çiçek şekline getirilerek firmaya geri götürülmesi faaliyeti de, fason olarak yaptırılan tekstil ve konfeksiyon işleri kapsamında değerlendirileceğinden %8 oranında KDV ye tabi olacak  ve hesaplanan KDV tutarı üzerinden 5/10 oranında tevkifat uygulanacaktır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.