Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sistem tasarımı ve proje uygulamasının 11/1-c maddesi kapsamında değerlendirilemeyeceği PDF Yazdır e-Posta
04 Temmuz 2014

Başlık

Sistem tasarımı ve proje uygulamasının 11/1-c maddesi kapsamında değerlendirilemeyeceği hk.

Tarih

04/07/2014

Sayı

84974990-130[11-2013-20]-663

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

Sayı

:

84974990-130[11-2013-20]-663

04/07/2014

Konu

:

Sistem tasarımı ve proje uygulamasının 11/1-c maddesi kapsamında değerlendirilemeyeceği hk.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; Enstitünüz ile ... San. Tic. A.Ş. arasında imzalanan sözleşmeye istinaden adı geçen şirket tarafından ...'a ihraç edilmek üzere Adli Tıp Laboratuvarları için Balistik Görüntü Analiz ve Tanıma Sistemi (Balistika) projesi gerçekleştirileceği belirtilmiş olup söz konusu proje kapsamında Enstitünüzün ihraç kayıtlı fatura düzenleyip düzenleyemeyeceğine ilişkin Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 11/1-c maddesinde; ihraç edilmek şartıyla imalatçılar tarafından kendilerine teslim edilen mallara ait KDV'nin ihracatçılar tarafından ödenmeyeceği, mükelleflerce tahsil edilmeyen ancak, ilgili dönem beyannamesinde beyan edilecek olan bu verginin, vergi dairesince tarh ve tahakkuk ettirilerek tecil olunacağı hüküm altına alınmıştır.

26.04.2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin (II-A/8) bölümünde, tecil-terkin uygulamasından yararlanabilecek imalatçılarda aranan şartlar belirlenmiş olup, imalatçının sanayi siciline kayıtlı ve sanayi sicil belgesine haiz olması, ilgili meslek teşekkülüne kayıtlı olması, sanayi sicil belgesinde yer alan üretim konusunda gerekli araç parkına sahip olunması gerektiği belirtilmiş olup aynı Tebliğin (II-A/8-4) bölümünde tecil-terkin işlemleri imalatçıların ihraç kaydıyla satışını yaptıkları mal teslimlerine uygulanacağı, satıcının ihraç kaydıyla satışını yaptığı malın, ihraç edilen nihai mamul olması gerektiği, bu şartı taşımayan teslimlerde tecil-terkin işlemi uygulanmayacağı ifade edilmiştir.

            Özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden; Balistik Görüntü Analizi ve Tanıma Sisteminin; ateşli silahların ateşlenen çekirdek ve kovanlar üzerinde bıraktıkları izlerin, farklı çekirdek veya kovanlar üzerindeki izler ile karşılaştırılması sonucu bu çekirdek veya kovanın aynı silahtan ateşlenip ateşlenmediğine karar verebilen teknik özelliklere sahip bir sistem olduğu anlaşılmıştır.

            Buna göre, Enstitünüz tarafından ... San. Tic. A.Ş.ne yapılan teslimin, projede kullanılan çekirdek kovan görüntüleme donanımı, özel tasarımlı BALİSTİKA mobilyası, veri depolama birimi, ekran, yazıcı ve gerekli diğer malzemelerin piyasadan hazır olarak tedarik edilerek projeye uygun olarak montajının gerçekleştirilerek, işlemlerin büyük kısmının görüntü işleme, sorgulama, verileri kaydetme, ilişkilendirme, raporlama, analiz, yüksek kalite ve çözünürlükte görüntü sağlama vb. hizmetlerinden oluştuğu anlaşıldığından, bu işlemin ihraç kaydıyla teslim hükümleri kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.