Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kilit taşı teslimlerinde KDV tevkifatı PDF Yazdır e-Posta
17 Temmuz 2014

Başlık

Kilit taşı teslimlerinde KDV tevkifatı hk.

Tarih

17/07/2014

Sayı

16700543-130-28

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

GAZİANTEP VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

VERGİ VE ANLAŞMALAR UYGULAMA MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

 

Sayı

:

16700543-130-28

17/07/2014

Konu

:

Kilit taşı teslimlerinde KDV tevkifatı

 

         

 

            İlgide kayıtlı talep formunuzda, ... İl Özel İdaresine 10.000 m² kilit taşı teslimi işinde katma değer vergisi (KDV) tevkifatı uygulaması konusunda bilgi talep edilmektedir.

             3065 sayılı KDV Kanununun 9 uncu maddesi ile vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları vergi alacağının ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir.

             Başvurunuzda bahsi geçen işlemlerin gerçekleştiği dönemde geçerli olan mülga 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin "3.2. Kısmi Tevkifat Uygulanacak Hizmetler" başlıklı bölümünde, bu bölümde yer verilen kısmi tevkifat kapsamındaki işlemlerin tamamının hizmet mahiyetinde olduğu ve teslim mahiyetindeki işlemlerin ilgili bölüm kapsamına girmediği belirtilmiştir.

            Ayrıca, aynı Genel Tebliğin "3.3 Kısmi Tevkifat Uygulanacak Teslimler" başlıklı bölümünde, KDV tevkifatına tabi tutulması öngörülen teslimlere ayrıntılı olarak yer verilmiştir.

           Talep formunuz ekinde bulunan 2014/25496 ihale kayıt numaralı mal alımına ait sözleşme tasarısının "Sözleşmenin konusu işin/alımın tanımı" başlıklı 5 inci maddesinde sözleşmenin konusunun; İdarenin ihtiyacı olan ve aşağıda miktarı belirtilen ve teknik özellikleri teknik şartnamede düzenlenen Gaziantep İli muhtelif köylerde kullanılmak üzere 10.000 m² kilit taşı alımı işi, ihale dökümanı ile bu sözleşmede belirtilen şartlar dahilinde yüklenici tarafından temini ve idareye teslimi işi olduğu,

             "Sözleşme bedeline dahil giderler başlıklı" 7 inci maddesinin 7.2.1. bölümünde de; taahhüdün yerine getirilmesine ilişkin diğer bütün masraflar, ulaşım, otoban geçiş ücretleri, tartı masrafları, nakliye v.s. masraflarının yükleniciye ait olduğu ve sözleşme bedeline dahil olduğu belirtilmiştir.

            Buna göre; sözleşme kapsamında yapılan kilit taşı satışı (nakliye işlemi dahil), mal teslimi niteliğinde olduğundan ve mülga 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (3.3.) bölümünde belirtilen işlemler arasında yer almadığından tevkifata tabi bulunmamaktadır.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.