Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şirket ortağına ait arsa üzerine yüksekokul yaptırılıp üniversiteye bağışlanması halinde KV ve KDV uygulaması PDF Yazdır e-Posta
21 Temmuz 2014

Başlık

Şirket ortağına ait arsa üzerine yüksekokul yaptırılıp üniversiteye bağışlanması halinde KV ve KDV uygulaması

Tarih

21/07/2014

Sayı

39044742-130-1915

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

39044742-130-1915

21/07/2014

Konu

:

Şirket ortağına ait arsa üzerine yüksekokul yaptırılıp üniversiteye bağışlanması halinde KV ve KDV uygulaması

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin tetkikinden; Şirketiniz tarafından  şirket ortağı ... adına kayıtlı arsa üzerine ziraat meslek yüksekokulu ve yerleşkesi yaptırılıp  ... Üniversitesine hayır amaçlı devredileceği, bu amaç kapsamında ..... Üniversitesi ile karşılıklı sözleşme yapıldığı, söz konusu işlemin Kurumlar Vergisi ve Katma Değer Vergisi Kanunları karşısındaki durumu hakkında Başkanlığımız görüşü talep edildiği anlaşılmaktadır.

            I) KURUMLAR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:

            5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun "Diğer İndirimler" başlıklı 10 uncu maddesinde;

            "(1) Kurumlar vergisi matrahının tespitinde; kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla, kurum kazancından sırasıyla aşağıdaki indirimler yapılır:

...

            c) Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara ve kamu yararına çalışan dernekler ile bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlara makbuz karşılığında yapılan bağış ve yardımların toplamının o yıla ait kurum kazancının % 5'ine kadar olan kısmı.

            ç) (c) bendinde sayılan kamu kurum ve kuruluşlarına bağışlanan okul, sağlık tesisi, 100 yatak (kalkınmada öncelikli yörelerde 50 yatak) kapasitesinden az olmamak kaydıyla öğrenci yurdu ile çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi ve bakım ve (rehabilitasyon merkezi ile mülki idare amirlerinin izni ve denetimine tabi olarak yaptırılacak ibadethaneler ve Diyanet İşleri Başkanlığı denetiminde yaygın din eğitimi verilen tesislerin ve Gençlik ve Spor Bakanlığına ait gençlik merkezleri ile gençlik ve izcilik kamplarının inşası dolayısıyla yapılan harcamalar veya bu tesislerin inşası için bu kuruluşlara yapılan her türlü bağış ve yardımlar ile mevcut tesislerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan her türlü nakdî ve aynî bağış ve yardımların tamamı.

            ...

            (2) Bağış ve yardımların nakden yapılmaması halinde, bağışlanan veya yardımın konusunu oluşturan mal veya hakkın maliyet bedeli veya kayıtlı değeri, bu değer mevcut değilse Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre takdir komisyonlarınca tespit edilecek değeri esas alınır."

            hükmüne yer verilmiştir.

            Konu ile ilgili olarak, 1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin "10.3.2 Bağış ve yardımlar" başlıklı bölümünde ayrıntılı açıklamalarda bulunulmuştur. Tebliğin "10.3.2.2.4 Bağış ve Yardımların Belgelendirilmesi" başlıklı bölümünün son paragrafında da, "Kamu kurum ve kuruluşları ile imzalanan protokol gereğince kamu arazisi üzerine okul yaptırılması halinde, söz konusu okul inşasına ilişkin olarak yapılan harcamalar, harcamanın yapıldığı yıla ilişkin kazancın tespitinde indirim konusu yapılabilecektir." açıklamalarına yer verilmiştir.

            Anılan Tebliğin "10.3.2.2.4" bölümünde yapılan açıklama kamu arazisi üzerine yaptırılan üniversite inşasını da kapsamakta olup, önemli olan husus inşa edilen tesisin kamu arazisi üzerine mi yoksa mükellefin kendi arazisi üzerine mi yapıldığıdır. Zira, mükellefin kendi arazisi üzerine inşa edilen tesisler için yapılan harcamalar, tesisin tamamlanıp ilgili kamu kurumuna bağışlandığı yılın kazancından indirilebilmektedir.

            Öte yandan söz konusu özelge talep formu ekinde yer alan tapularda, mülkiyeti şirket ortağı ... 'a ait olan söz konusu arsanın 22/11/2012 tarihinde ... Üniversitesi adına tescil edildiği anlaşılmaktadır.

            Bu hüküm ve açıklamalara göre, şirket ortağınız tarafından bağışlanmak suretiyle ... Üniversitesi adına 22/11/2012 tarihinde tescil edilen arsa ve tarlanın, Şirketiniz aktifinde kayıtlı bulunmaması nedeniyle, söz konusu arsa ve tarlaya ait maliyet bedelinin kurum kazancınızın tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmamakta olup, söz konusu üniversitenin inşaatına ilişkin yapılan harcamaların ise harcamanın yapıldığı yıla ilişkin kazancın tespitinde indirim konusu yapılabileceği tabiidir.

            Ancak, bağışın yapıldığı dönemde faaliyetinizin zararla sonuçlanmış olması veya kurum kazancınızın yetersiz olması durumunda indirilemeyen bağış tutarının daha sonraki yıllarda indirim konusu yapılması veya zarar olarak devretmesi mümkün değildir.

            II) KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN:

            3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 1/1 inci maddesinde, ticari, sınai, zırai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye'de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

            Aynı Kanunun 17/2-b maddesinde, Kanunun 17/1 inci maddesinde sayılan, genel ve katma bütçeli idarelere, il özel idarelerine, belediyelere, köylere, bunların teşkil ettikleri birliklere, üniversitelere, döner sermayeli kuruluşlara, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşlarına, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına, siyasî partiler ve sendikalara, kanunla kurulan veya tüzelkişiliği haiz emekli ve yardım sandıklarına, kamu menfaatine yararlı derneklere, tarımsal amaçlı kooperatiflere ve Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara bedelsiz olarak yapılan her türlü mal teslimi ve hizmet ifalarının KDV den istisna olduğu hüküm altına alınmıştır.

            Ancak, söz konusu istisna hükmü, anılan Kanunun 17/1 inci maddesinde sayılan kurum ve kuruluşlara yapılan bedelsiz teslimlere yönelik olup bedelsiz teslime konu malların satın alınması veya üretilmesi ile ilgili olarak yapılacak mal ve hizmet alımlarını kapsamamaktadır.

            Diğer taraftan, aynı Kanunun 30/a maddesinde vergiye tabi olmayan veya vergiden istisna edilmiş bulunan malların teslimi ve hizmet ifası ile ilgili alış vesikalarında gösterilen veya bu mal ve hizmetlerin maliyetleri içinde yer alan KDV nin vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan KDV den indirilemeyeceği hüküm altına alınmıştır.

            Buna göre, Şirketiniz ortağı ... 'a ait arsa üzerine Şirketiniz tarafından yaptırılacak ziraat meslek yüksek okulu ve yerleşkesinin ... Üniversitesine bedelsiz teslimi KDV den istisna olup bu teslime ilişkin olarak KDV hesaplanmayacaktır.

            Öte yandan, Şirketiniz tarafından yaptırılacak ve ... Üniversitesine bedelsiz teslim edilecek bahse konu ziraat meslek yüksek okulu ve yerleşkesi ile ilgili yüklendiğiniz KDV nin vergiye tabi teslim ve hizmetleriniz dolayısıyla hesaplanan KDV den indirimi mümkün olmayıp, söz konusu verginin işin mahiyetine göre gider veya maliyet unsuru olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.