Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İhraç Malı Taşıyan Araçlara Motorin Tesliminde KDV ve ÖTV istisnası PDF Yazdır e-Posta
21 Temmuz 2014

Başlık

İhraç Malı Taşıyan Araçlara Motorin Tesliminde KDV ve ÖTV istisnası

Tarih

21/07/2014

Sayı

39044742-KDV.14-1911

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

39044742-KDV.14-1911

21/07/2014

Konu

:

İhraç Malı Taşıyan Araçlara Motorin Tesliminde KDV ve ÖTV istisnası

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; ....Liman Tesisleri bünyesinde açılacak olan akaryakıt istasyonundan Ro-Ro gemisi vasıtasıyla yurtdışına nakliye hizmeti sunan ihraç malı taşıyan tırlara yapılacak motorin teslimlerinin katma değer vergisi (KDV) ve özel tüketim vergisinden (ÖTV) istisna olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

            KDV Kanunu Yönünden:   

            KDV Kanununun 14/3 üncü maddesi ile, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun ile 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu hükümleri çerçevesinde, Bakanlar Kurulunca belirlenen sınır kapılarında 4458 sayılı Gümrük Kanununun ihracat rejimi kapsamında yurtdışına çıkarılacak eşyayı taşıyan kamyon, çekici ve soğutucu ünitesine sahip yarı römorkların depolarına (araçların ve soğutucu ünitelerin standart yakıt deposu miktarlarını aşmamak kaydıyla) yalnızca yurtdışına çıkışlarında yapılacak motorin teslimleri KDV'den istisna edilmiştir.

Konuyla ilgili açıklamalara Mülga 100 Seri No.lu KDV Genel Tebliği ile 01/05/2014 tarihinde yürürlüğe giren KDV Genel Uygulama Tebliğinde yer verilmiştir.

           KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II/C-2.1) bölümünde istisnanın; Bakanlar Kurulu Kararlarıyla belirlenmiş olan sınır kapılarında, ihracat rejimi kapsamında yurtdışına çıkarılacak olan eşyayı taşıyan kamyon, çekici ve soğutucu ünitesine sahip yarı römorklara yapılacak motorin teslimlerine (gümrük vergisi istisnası uygulanan standart yakıt deposu miktarı ile sınırlı olarak) uygulanacağı ifade edilmiştir.

Diğer taraftan, Şirketinizin talebi üzerine, Tekirdağ Gümrük Müdürlüğü tarafından Şirketinize hitaben yazılan 17/12/2013 tarih 1879 sayılı yazıda, Marmara Ereğlisi Bölgesinde bulunan ve liman hizmeti verdiğiniz yerin söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında daimi yolcu giriş-çıkış deniz hudut kapısı olarak belirlenmediği belirtilmektedir.

             Buna göre, .....Liman Tesisleri Bakanlar Kurulu Kararlarıyla belirlenmiş olan sınır kapıları arasında yer almadığından, söz konusu tesislerde açılacak akaryakıt istasyonundan ihraç malı taşıyan tırlara yapılacak motorin teslimlerinin KDV'den istisna tutulması mümkün bulunmamaktadır.

            ÖTV Kanunu Yönünden:

            4760 sayılı ÖTV Kanununun 7/A maddesinde, Kanuna ekli (I) sayılı listede yer alan 2710.19.41.00.11, 2710.19.41.00.13 ve 2710.19.45.00.12 G.T.İ.P numaralı malların, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun ile 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu hükümleri çerçevesinde; Bakanlar Kurulunca belirlenen sınır kapılarında, 4458 sayılı Gümrük Kanununun ihracat rejimi kapsamında yurt dışına çıkarılacak eşyayı taşıtan kamyon, çekici ve soğutucu ünitesine sahip yarı römorkların depolarına (araçların ve soğutucu ünitelerin standart yakıt deposu miktarını aşmamak kaydıyla) yalnızca yurt dışına çıkışlarında teslimi vergiden müstesnadır.

            İhraç malı taşıyan araçlara motorin tesliminde uygulanacak istisnaya ilişkin usul ve esaslar 11 Seri No.lu ÖTV Genel Tebliğinde açıklanmıştır.

            Buna göre, ..... Liman Tesisleri, ihraç malı taşıyan araçlara motorin tesliminde ÖTV istisnası uygulanacak sınır kapıları arasında yer almadığından firmanız tarafından bu tesislerde açılacak olan akaryakıt bayii tarafından yapılacak motorin teslimlerine ÖTV istisnası uygulanması mümkün bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.