Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Rulo halinde bulunan ve kesim-dilme işlemleri yapılarak levha haline getirilen sacların imalatçı sıfatıyla teslim edilip edilemeyeceği PDF Yazdır e-Posta
21 Temmuz 2014

Başlık

Rulo halinde bulunan ve kesim-dilme işlemleri yapılarak levha haline getirilen sacların imalatçı sıfatıyla teslim edilip edilemeyeceği hk.

Tarih

21/07/2014

Sayı

39044742-KDV.11-1916

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

39044742-KDV.11-1916

21/07/2014

Konu

:

Rulo halinde bulunan ve kesim-dilme işlemleri yapılarak levha haline getirilen sacların imalatçı sıfatıyla teslim edilip edilemeyeceği.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Şirketinizin ana faaliyet konusunun toptan sac alım-satımı olduğu, ............. İli ........... İlçesinde bulunan şubenizde müşterilerin talepleri doğrultusunda farklı ebatlarda sac kesim ve dilme işlemi yapılarak rulo haldeki sacların levha haline getirildiği belirtilerek, yapılan bu işlemlerle ilgili olarak imalatçı sıfatı ile ihraç kaydıyla teslimde bulunup bulunamayacağınız ile tecil-terkin uygulamasından yararlanıp yararlanamayacağınız hususunda bilgi istenilmektedir.

            KDV Kanununun 11/1-c maddesinde,  ihraç edilmek şartıyla imalatçılar tarafindan kendilerine teslim edilen mallara ait KDV nin ihracatçılar tarafından ödenmeyeceği, ancak tahsil edilmeyen KDV nin imalatçı mükelleflerce ilgili dönem beyannamesinde beyan edileceği ve bu verginin, vergi dairesince tarh ve tahakkuk ettirilerek tecil olunacağı, söz konusu malların, ihracatçıya teslim tarihini takip eden aybaşından itibaren 3 ay içinde ihraç edilmesi halinde de tecil edilen verginin terkin edileceği hükme bağlanmıştır.

             26.04.2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan KDV Genel Uygulama Tebliğinin   II/A-(8.3.) bölümünde, tecil-terkin uygulamasından yararlanabilecek imalatçılarda aranan şartlar belirlenmiş olup İmalatçının;

             - Sanayi siciline kayıtlı ve sanayi sicil belgesini haiz olması veya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından alınmış çiftçi kayıt belgesi, gıda işletmesi kayıt belgesi ve işletme onay belgelerinden (üretici belgesi) herhangi birine sahip olması,

              - İlgili meslek odasına kayıtlı bulunması,

            - Üretimin yapıldığı dönemde yürürlükte bulunan Sanayi Sicil Tebliğlerinde öngörülen sayıda işçi çalıştırması ve gerekli araç parkına sahip olması veya kapasite raporundaki üretim altyapısına sahip olması,

            gerekmektedir.

            Ayrıca söz konusu Tebliğin II/A-8.4. bölümünde, tecil-terkin işlemlerinin  imalatçıların ihraç kaydıyla satışını yaptıkları mal teslimleri için  uygulanacağı, satıcının ihraç kaydıyla satışını yaptığı malın, ihraç edilen nihai mamul olması gerektiği,  bu şartı taşımayan teslimlerde tecil-terkin işleminin uygulanmayacağı ifade edilmiştir. 

           Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, rulo halinde bulunan sacların kesim-dilme işlemleri yapılarak levha haline getirilmesi işleminin imalat olarak kabul edilmesi,  Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından bu işlerle ilgili sanayi sicil belgesinin alınmış olması, imalatçı olmanın diğer şartlarının taşınmış olması,  bu kapsamda imal edilen sacların nihai mamul olması kaydıyla ihraç kaydıyla teslimde bulunmanız ve tecil-terkin uygulamasından yararlanmanız mümkündür.

            Öte yandan tecil-terkin uygulaması, imalatçılar tarafından ihracatçılara ihraç kaydıyla yapılan mal teslimleri için geçerli olup, hizmet ifası işlemlerinin ihraç kaydıyla teslime konu edilmesi mümkün değildir.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.