Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gümrüklü sahalarda bulunan C tipi özel antrepoda vergisiz satışı yapılan mallara yönelik denetim ve tespit hizmetinin KDV Kanunu 13/b istisnasından yararlanıp yararlanamayacağı PDF Yazdır e-Posta
21 Temmuz 2014

Başlık

Gümrüklü sahalarda bulunan C tipi özel antrepoda vergisiz satışı yapılan mallara yönelik denetim ve tespit hizmetinin KDV Kanunu 13/b istisnasından yararlanıp yararlanamayacağı hk.

Tarih

21/07/2014

Sayı

39044742-KDV.13-1901

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

Sayı

:

39044742-KDV.13-1901

21/07/2014

Konu

:

Gümrüklü sahalarda bulunan C tipi özel antrepoda vergisiz satışı yapılan mallara yönelik denetim ve tespit hizmetinin KDV Kanunu 13/b istisnasından yararlanıp yararlanamayacağı.

 

         

 

            İlgi (a) özelge talep formu ile, gümrüklü sahalarda bulunan C tipi özel antrepolarda depolanan eşyaların Türkiye'den yurt dışına  sefer yapan uçaklara gümrüksüz satış iznine sahip olduğunuz belirtilerek, vergisiz malların satışına yönelik yetkilendirilmiş gümrük müşavirinden alınan denetim ve tespit hizmetinin KDV Kanununun 17/4-o maddesi kapsamında istisna olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmiştir.

            İlgi (b) yazı ile, gümrük mevzuatına göre gümrük antreposu sayılan gümrüksüz satış mağazalarının T.C. gümrük bölgesi içinde faaliyet gösterdiği ve söz konusu mağazalara yurt içinden yapılan teslimlerin KDV Kanununun 1/1 inci maddesi gereği KDV ye tabi olması nedeniyle gümrüksüz satış mağazasında yetkilendirilmiş gümrük müşaviri tarafından verilen denetim hizmetlerinin, KDV Kanununun 17/4-o maddesi kapsamında değerlendirilmesinin mümkün bulunmadığı yönünde görüş verilmiştir.

            İlgi (c) dilekçeniz ile ek açıklamalarda bulunularak, gümrüksüz eşyaların gümrüklü sahada bulunan ve gümrük mevzuatına istinaden C tipi özel antrepo olarak kabul edilen yerden, yurt dışına uçan uçaklara tesliminin gümrük mevzuatı gereği yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği firmasının nezaretinde yapıldığı, gümrüklü sahalarda görev ifa eden yetkilendirilmiş gümrük müşaviri tarafından antrepoya giren ve çıkan eşyalara yönelik gözetim hizmeti verildiği ve bunun  sonucunda günlük sayım tutanağının düzenlendiği, söz konusu hizmetin nezaret hizmeti ile aynı hizmet olduğu belirtilerek, gümrüklü sahalarda bulunan C tipi özel antrepoda, vergisiz satışı yapılan mallara yönelik gözetim ve tespit hizmetinin KDV Kanununun 13/b maddesi kapsamında istisna olup olmadığı hususunda bilgi talep edilmektedir.

            3065 sayılı KDV Kanununun 13/b maddesi ile, deniz ve hava taşıma araçları için liman ve hava meydanlarında yapılan hizmetler KDV den istisna edilmiştir.

            Söz konusu istisna kapsamına liman ve hava meydanlarında deniz ve hava taşıma araçlarına verilen hizmetler girmektedir. Bu kapsamda, hava ve deniz taşıma araçları için liman ve hava meydanlarında verilen pilotaj, römorkaj, palamar, uçak ve gemilerin parkı gibi hizmetler KDV den istisna olacaktır.

            Liman ve hava meydanlarında deniz ve hava taşıma araçlarının seyrüseferine ilişkin olarak araçların yük ve yolcusuna verilen tahmil, tahliye ve benzeri hizmetler de istisna kapsamına girmektedir.

            Bu hizmetlerin gemi ve yük sahibi firmaların acentelerine yapılması, liman ve hava meydanı işletmeleri dışında diğer gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılması istisna uygulamasını etkilememektedir.

            Ancak, Kanunun 13/b maddesindeki istisna uygulaması tek safhalı olduğundan, gemiye veya acentesine doğrudan verilen hizmetler istisna kapsamında değerlendirilebilecektir. Alt yükleniciler tarafından verilen hizmetler istisna kapsamında mütalaa edilmeyecektir.

            Nezaret hizmeti istisna kapsamında değerlendirilmekte olup, nezaret hizmeti "Konteyner ve diğer yüklerin gemiden sahaya indirilmesi veya gemiye yüklenmesi esnasında verilen gözetim hizmeti" olarak tanımlanmıştır.

             Öte yandan, Gümrük Genel Tebliği (Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği) (Seri No:3) ile değişik (Seri No:2)'nin:

             4/1-m maddesinde; Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirinin "Bu Tebliğ kapsamındaki tespit işlemlerini yapan ve sonucunda tespit raporunu düzenleyen, Bakanlıkça adına yetki belgesi düzenlenen gerçek veya tüzel kişi ortağı gümrük müşavirini"

            4/1-ı maddesinde ise Tespit Raporunun, "Yetkilendirilmiş gümrük müşaviri tarafından tespit işlemleri için gerekli inceleme ve araştırmanın tamamlanmasını müteakiben şekil ve içeriği Rehberde yer alan, Rehberin ilgili bölümlerinde belirtilen usul ve esaslara uygun şekilde düzenlenecek raporu"

             ifade ettiği açıklanmıştır.

            Bu çerçevede, yetkilendirilmiş gümrük müşavirleri tarafından  yapılan tespit işlemleri sonucunda tespit raporu düzenlemek suretiyle verilen hizmetlerin nezaret hizmetleri kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

           Buna göre, gümrüklü sahalarda faaliyet gösteren Şirketinizce satışı yapılan vergisiz mallara yönelik yetkilendirilmiş gümrük müşaviri tarafından verilen denetim ve tespit hizmetinin, gerek hava meydanlarında hava taşıma araçlarına verilen bir hizmet, gerekse de hava meydanlarında hava taşıma araçlarının seyrüseferine ilişkin olarak yük ve yolcuya verilen bir hizmet kapsamında değerlendirilememesi nedeniyle KDV Kanununun 13/b maddesinde yer alan istisnadan faydalanılması mümkün bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.