Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Su birlikleri tarafından düzenlenen makbuzların indirim/iadeye konu edilip edilememesi PDF Yazdır e-Posta
08 Eylül 2014

Başlık

Su birlikleri tarafından düzenlenen makbuzların indirim/iadeye konu edilip edilememesi hk.

Tarih

08/09/2014

Sayı

39044742-KDV.29-2163

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

39044742-KDV.29-2163

08/09/2014

Konu

:

Su birlikleri tarafından düzenlenen makbuzların indirim/iadeye konu edilip edilememesi.

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, fabrikanızda imalatta kullandığınız suyu tedarik ettiğiniz ....................... tarafından adınıza düzenlenen ve üzerinde katma değer vergisi (KDV) ayrıca gösterilen su tahsilat makbuzlarının fatura ve/veya fatura yerine geçen belge olarak kabul edilerek bu makbuzlarda yer alan KDV'nin indirimli orana tabi işlemlerinizle ilgili olarak tarafınıza iadesinin mümkün olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

            Katma Değer Vergisi(KDV) Kanununun;

            29/1-a maddesinde, mükelleflerin yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan KDV den, bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça, faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen KDV nin indirilebileceği,

            34/1 inci maddesinde, yurt içinden sağlanan veya ithal olunan mal ve hizmetlere ait katma değer vergisinin alış faturası veya benzeri vesikalar ve gümrük makbuzu üzerinde ayrıca gösterilmek ve bu vesikalar kanuni defterlere kaydedilmek şartıyla indirilebileceği,

            53 üncü maddesinde de bu Kanunda geçen fatura ve benzeri vesikalar tabirinin Vergi Usul Kanununda düzenlenen vesikaları ifade ettiği hüküm altına alınmıştır.

            Öte yandan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 227 nci maddesinde, "Bu kanunda aksine hüküm olmadıkça bu kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir..." hükmü yer almaktadır.

            Fatura ve fatura yerine geçen belgelere ilişkin düzenlemeler ise, Kanunun 229 ve müteakip maddelerinde yapılmış bulunmaktadır. Söz konusu Kanunun 229, 230, 231 ve 232 nci maddelerinde, faturanın tarifi, şekli, nizamı ve fatura kullanma mecburiyetinde olanlara dair hükümler, 233, 234 ve müteakip maddelerinde ise, fatura yerine geçen belgelerden, perakende satış vesikaları, gider pusulası ve diğer belgelere ilişkin hükümler yer almaktadır.

            Bu hükümlerden de anlaşılacağı üzere, su tahsilat makbuzunun Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre fatura veya fatura yerine geçen belge olarak kabulü mümkün değildir.

            Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamamalar çerçevesinde, ............................tarafından düzenlenen "su tahsilat makbuzları" Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre fatura veya fatura yerine geçen belge olarak kabul edilmediğinden, söz konusu tahsilat makbuzlarında gösterilen KDV nin indirim ve yüklenime konu edilmesi mümkün bulunmamaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.