Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İhraç edilen mallar PDF Yazdır e-Posta
22 Eylül 2014

Başlık

İhraç edilen mallar

Tarih

22/09/2014

Sayı

35672403-010.01[130-11-12-07-2013]-140

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

HATAY VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

Sayı

:

35672403-010.01[130-11-12-07-2013]-140

22/09/2014

Konu

:

İhraç edilen mallar

 

         

 

            İlgi (a) da kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, Suriye'de bulunan ... Limited firmasına tohum satışı yaptığınızı, Suriye'de yaşanan siyasi kriz nedeniyle gümrük kapılarının kapalı olmasından dolayı gümrük çıkış beyannamesi düzenlenemediğinden bahisle, şirketinizce Suriye'ye ihraç edilen mala ilişkin KDV hesaplanıp hesaplanmayacağı ile hesaplanacaksa iade işlemlerinin nasıl yapılacağı hususunda Başkanlığımız görüşünü talep ettiğiniz anlaşılmaktadır.

             3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 11/1-a maddesinde, ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetlerin vergiden istisna edilebileceği belirtilmiştir.

             Aynı Kanunun 12/1 inci maddesine göre bir teslimin, ihracat teslimi sayılabilmesi için aşağıdaki şartlar yerine getirilmiş olmalıdır.

            a)Teslim, yurt dışndaki bir müşteriye veya bir serbest bölgedeki alıcıya ya da yetkili gümrük antreposu işleticisine yapılmalıdır.

             b)Teslim konusu mal Türkiye Cumhuriyeti gümrük bölgesinden çıkarak bir dış ülkeye veya bir serbest bölgeye vasıl olmalı ya da   yetkili gümrük antreposuna konulmalıdır. Teslim konusu malın ihraç edilmeden önce yurt dışındaki alıcı adına hareket eden yurt içindeki firmalar veya bizzat alıcı tarafından işlenmesi veya herhangi bir şekilde değerlendirilmesi durumu değiştirmez.

            hükmüne yer verilmiştir.

            Konu ile ilgili yayımlanan 4 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin A/6 bölümünde;

             "Kanunun 12'inci maddesi gereğince, bir teslimin ihracat teslimi sayılabilmesi için; teslimin yurtdışındaki bir müşteriye yapılması ve teslim konusu malın Türkiye Cumhuriyeti gümrük hattından geçerek bir dış ülkeye vasıl olması gerekmektedir. Buradaki "bir dış ülkeye vasıl olma" ifadesinden, malın gümrük hattımızı geçmesi anlaşılacaktır. Gümrük hattımızı geçen bir mal başka bir ülkeye ulaşmış sayılacaktır. ..." açıklaması yer almaktadır.

             Öte yandan, mal ve hizmet ihracından doğan katma değer vergisi iade taleplerinin değerlendirilmesi ve sonuçlandırılmasına ilişkin usul ve esasları belirleyen 84 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinde de ihracat teslimlerinden doğan katma değer vergisinin iade edilmesinde aranan belgeler arasında gümrük beyannamesi sayılmıştır.

             Buna göre; yurt dışındaki müşteriye teslim edilerek bedeli tahsil edilen malların Türkiye Cumhuriyeti gümrük bölgesinden çıktığının, gümrük çıkış beyannamesi ile tevsik edilememesi nedeniyle söz konusu teslimin istisna kapsamında değerlendirilmesi ve bu işlem nedeniyle yüklenilen vergilerin iade edilmesi mümkün bulunmamaktadır.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.