Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Toptancı halinde faaliyette bulunanlara dilimlenmiş ve paketlenmiş elmanın tesliminde uygulanması gereken KDV oranı PDF Yazdır e-Posta
16 Mart 2015

Başlık

Toptancı halinde faaliyette bulunanlara dilimlenmiş ve paketlenmiş elmanın tesliminde uygulanması gereken KDV oranı hk.

Tarih

16/03/2015

Sayı

39044742-010.01-451

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

39044742-010.01-451

16/03/2015

Konu

:

Toptancı halinde faaliyette bulunanlara dilimlenmiş ve paketlenmiş elmanın tesliminde uygulanması gereken KDV oranı

 

         

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunda, dilimlenmiş ve tek tek ambalajlanmış "elma"nın firmanızca toptancı halde faaliyette bulunanlara tesliminde uygulanacak katma değer vergisi (KDV) oranı sorulmaktadır.

            3065 sayılı KDV Kanununun 1/1 inci maddesinde, ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye'de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu hüküm altına alınmıştır.

            KDV oranları, KDV Kanununun 28 inci maddesinin Bakanlar Kuruluna verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi (BKK) ile BKK eki (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %8, bu listelerde yer alanlar hariç olmak üzere vergiye tabi işlemler için %18 olarak tespit edilmiştir.

            2007/13033 sayılı BKK eki (I) sayılı listenin 6 ncı sırasında yer alan "İlgili mevzuata göre toptancı hallerinde faaliyette bulunanlara ve bunlar tarafından gerçek usule tabi katma değer vergisi mükelleflerine yapılan taze sebze ve meyve (mamulleri hariç) teslimleri" %1 oranında KDV ye tabi tutulmaktadır.

            Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 8. faslında "Yenilen Meyveler ve Yenilen Sert Kabuklu Meyveler; Turunçgillerin veya Kavun ve Karpuzların Kabukları" tanımlanmıştır. Bu Fasıldaki meyve ve sert kabuklu meyveler bütün halde, dilimlenmiş, parçalara ayrılmış, şeritler halinde kesilmiş, çekirdeği çıkarılmış, lapa haline getirilmiş, rendelenmiş, kabuğu soyulmuş veya çıkarılmış olabilirler. Bunlar taze (soğutulmuş dahil), dondurulmuş (önceden buharda veya kaynar suda pişirilmiş veya ilave tatlandırıcı madde katılmış olsun olmasın) veya kurutulmuş (suyu alınmış, buharlaştırılmış veya dondurularak kurutulmuş olanlar dahil) olabilirler. Bu halleriyle hemen tüketilmeye uygun olmamaları koşuluyla, geçici olarak konserve edilmiş halde bulunabilirler.

            Buna göre, soyulmuş, doğranmış, dilimlenmiş, kesilmiş ve hiçbir katkı maddesi kullanılmadan soğutularak veya dondurularak ambalajlanmış "elma"nın, firmanız tarafından toptancı hallerinde faaliyette bulunanlara tesliminde %1 oranında KDV uygulanacaktır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.