Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Türkiye'de Arge Faaliyetleri, Teşvik Programları ve Ar-Ge Harcamalarının Vergisel Boyutu PDF Yazdır e-Posta
28 Nisan 2008
 
Türkiye'de Araştırma Geliştirme Faaliyetleri

Ülkelerin üretim ve rekabet gücünü artırabilmesi ve kendi ayakları üzerinde durabilmesi için vazgeçilmez bir alan olan Araştırma - Geliştirme, uzun dönemli bir kararlılık ve yüksek maliyet gerektirmekle birlikte geri dönüşü yüksek olan bir yatırımdır. Deloitte Türkiye, bu raporunda Türkiye’de Ar-Ge Faaliyetleri, Ar-Ge Harcamalarının Vergisel Boyutu ve Ar-Ge Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun konularını detaylı olarak ele aldı.

Rapor, 1 Nisan 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5746 Sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun'un, Ar-Ge harcamalarının GSMH’ya oranının gelişmiş ülkelerinkine yakın seviyelere getirilmesi ve Ar-Ge harcamalarının ağırlıklı olarak özel sektör tarafından gerçekleştirilmesini teşvik etmek amaçlarını irdelemektedir. Kanun ile getirilen destek unsurları şu başlıklar altında toplanabilir:

  1. Ar-Ge İndirimi
  2. Gelir Vergisi Stopajı Teşviki
  3. Sigorta Primi Teşviki
  4. Damga Vergisi İstisnası
  5. Teknogirişim Sermayesi Desteği
  6. Gelir Yazmama
Ekler
Türkiye'de Ar - Ge Faaliyetleri, Teşvik Programları ve Ar-Ge Harcamalarının Vergisel Boyutu (680 KB)
Nisan 2008, 28 sayfa