Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Belediyenin Spor Kulübüne Parkomat Tahsilatlarını devr etmesi PDF Yazdır e-Posta
01 Ağustos 2013

Başlık

Belediyenin Spor Kulübüne Parkomat Tahsilatlarını devr etmesi hk.

Tarih

01/08/2013

Sayı

65771276-2012/KV-2-17

Kapsam

 T.C.

AMASYA VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

65771276-2012/KV-2-17

01/08/2013

Konu

:

Belediyenin Spor Kulübüne Parkomat Tahsilatlarını devr etmesi

 

         

 

            İlgide kayıtlı yazınızından, .... Belediyesinin parkomat uygulamasının Belediye Encümen kararı ile .... Spor Kulübü Derneğine verildiği, belirlenen güzergâhlarda Belediye Encümenince belirlenen ücret tarifesinin uygulandığı ve elde edilen gelirin işçi parkomat giderlerinde ve sportif faaliyetlerde kullanıldığı tespit edilerek adı geçen derneğin vergiye tabi olup olmayacağı konusunda Başkanlığımızdan görüş talep edildiği anlaşılmıştır.      

            5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 1 inci maddesinin (ç) bendi ile dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler kurumlar vergisi mükellefiyeti kapsamına alınmış, aynı Kanunun 2 nci maddesinde dernek veya vakıflara ait veya bağlı olup faaliyetleri devamlı bulunan ve birinci ve ikinci fıkralar dışında kalan ticari, sınai ve zirai işletmeler ile benzer nitelikteki yabancı işletmeler, dernek veya vakıfların iktisadi işletmeleri olarak tanımlanmıştır.

            Anılan Kanununun uygulanmasına ilişkin açıklamalar içeren 1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin (2.4.) bölümünde iktisadi işletmenin belirlenmesinde işletmenin belirgin özelliklerinin bağlılık, devamlılık ve faaliyetin ticari, sınai veya zirai bir mahiyet arz etmesi olduğu; diğer bir anlatımla iktisadi işletmenin unsurlarının ticari faaliyetin de temel özelliklerinden olan, bir organizasyona bağlı olarak piyasa ekonomisi içerisinde bedel karşılığı mal alım-satımı, imalatı ya da hizmet ifaları gibi faaliyetler olduğu; Kanunun bu gibi halleri tek tek saymak yerine, dernek veya vakıf tarafından piyasa ekonomisi içerisinde icra edilen tüm iktisadi faaliyetleri kapsamına aldığı, satılan mal veya hizmete ait bedelin sadece maliyeti karşılayacak kadar olmasının, kar edilmemesinin, karın kuruluş amaçlarına tahsis edilmesinin bunların iktisadi işletme olma vasfını değiştirmeyeceği açıklanmıştır.

            İktisadi işletmenin tanımı içinde yer alan ve devamlı olarak yapılan ticari, sınai veya zirai faaliyetten söz edebilmek için bu işletmenin tedavül ekonomisine katılması, başka bir ifadeyle işletmede üretilen veya alınan malların veya verilen hizmetin bir bedel karşılığı satılmış olması gerekir. Aksi halde diğer unsurlar var olsa dahi bir iktisadi işletmenin varlığından söz edilemez.

            Dolayısıyla, ... Spor Kulübü Derneği tüzel kişiliği itibarıyla kurumlar vergisi mükellefi olmamakla birlikte devamlılık arz eden ticari, sınai ve zirai faaliyetleri nedeniyle Dernek tüzel kişiliğine bağlı oluşan iktisadi işletmelerinin kurumlar vergisine tabi tutulması gerekecektir.

            Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, ... Belediyesi Belediye Encümeni kararıyla .... Spor Kulübü Derneğine tahsis edilen parkomat alanlarından elde edilen gelirler, piyasa ekonomisi içerisinde ticari nitelik arz eden faaliyetler neticesinde elde edildiğinden söz konusu Dernek bünyesinde oluşacak iktisadi işletme nezdinde kurumlar vergisi mükellefiyeti tesis edilmesi gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.