Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Toplu İş Mevzuatında Yapılan Son Değişiklikler PDF Yazdır e-Posta
18 Haziran 2015

Image

14.6.2015 tarihli 29386 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış, aşağıda belirtilen yönetmeliklerle yapılan değişikliklerin belli başlılarını, bulabilirsiniz:

  • Sendika ve Konfederasyonların Denetim Esasları ve Tutacakları Defterler ile Toplu İş Sözleşmesi Sicili Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
  • Sendika Üyeliğinin Kazanılması Ve Sona Ermesi İle Üyelik Aidatının Tahsili Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
  • Toplu İş Sözleşmesi Yetki Tespiti İle Grev Oylaması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Yönetmeliklerde yapılan değişiklikler aşağıdaki gibidir: 

  • Sendika ve Konfederasyonların Denetim Esasları ve Tutacakları Defterler ile Toplu İş Sözleşmesi Sicili Hakkında Yönetmeliği’nin Dış Denetim Esasları başlıklı, dış denetim hakkındaki  madde 7’nin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır. Yapılan değişiklik neticesinde, bağımsız denetim sözleşmesiyle denetim sürecinin başlatılmasının ve yeminli mali müşavirin her aşamadaki çalışmalarının,  denetleme kurullarının gözetiminde gerçekleştirilmesi zorunluluğu kaldırılmıştır. 
  • (2) (...)  (Madde 7'nin 2. fıkrası, 14.6.2015 tarih ve 29386 sayılı R.G.'de yayımlanan Yönetmeliğin 1. maddesi hükmü gereğince yürürlükten kaldırılmıştır.) 
  • Sendika Üyeliğinin Kazanılması ve Sona Ermesi ile Üyelik Aidatının Tahsili Hakkında Yönetmeliği’nin  9. maddesinin  birinci fıkrasının sonuna  eklenen cümleyle,  yetkili işçi sendikasının, üyelik değişikliklerini de  en geç bir ay  içerisinde  işverene bildirmekle yükümlü  olduğu düzenlenmiştir.
  • Toplu İş Sözleşmesi Yetki Tespiti İle Grev Oylaması Hakkında Yönetmeliği’nin 3. maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde ve 10. maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “yüzde üçünü” ibareleri  “yüzde birini” ; 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde ve 5. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “yüzde üçünün” ibareleri  “yüzde birinin” ; 8. maddesinin üçüncü fıkrasında ve 10. Maddesinin birinci fıkrasında yer alan “yüzde üçünden” ibareleri  “yüzde birinden”  olarak değiştirilmiştir.
  • Sırasıyla yapılan degişikliklerle;  3. maddede  sendikanın yetki tespiti için aranan sendika üyesi işçilerin çalışan işçilere oranı,  10. maddede  yetki tespitine itiraza ilişkin davada,  mahkemenin bildirimde  bulunması gereken sendikanın, o iş kolunda çalışan işçilerin en az yüzde birini üye kaydetmiş olması gerektiği,  4. maddede  işçi sendikasının toplu iş sözleşmesi yapmaya  yetkili  olabilmesi için, kurulu bulunduğu iş kolunda çalışan işçilerin en az yüzde birinin kendi üyesi olması gerektiği,  5. maddede  belirtilen yüzde birlik oranın  tespitinin  nasıl yapılacağı,  8. maddede  kurulu bulunduğu iş kolunda çalışan işçilerin yüzde birinden daha az üyesi bulunan sendikalara  bildirim yapılmayacağı ,  10. maddede  kurulu bulunduğu iş kolunda çalışan işçilerin yüzde birinden daha az üyesi bulunan işçi sendikasının  yetki itirazında bulunamayacağı  belirtilmiştir.
  • Toplu İş Sözleşmesi Yetki Tespiti İle Grev Oylaması Hakkında Yönetmeliği’nin 4. maddesinde  de değişiklik söz konusudur. Maddenin  üçüncü fıkrasında  yapılan değişiklikle, işletmede birden çok sendikanın yüzde kırk veya daha fazla üyesinin olması halinde, hangi sendikanın  toplu iş sözleşmesi yapmaya  yetkili olacağı belirtilmiştir. Yapılan değişiklik uyarınca, yetki tespiti başvurusu tarihinde  en çok üyeye sahip sendikanın  toplu iş sözleşmesi yapmaya  yetkili  olacağı belirtilmiştir.
  • Toplu İş Sözleşmesi Yetki Tespiti İle Grev Oylaması Hakkında Yönetmeliği’nin geçici 1. maddesinin  başlığıyla beraber  yürürlükten kaldırıldığı  belirtilmiştir.  Geçici madde 1  ile toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi ile yetki tespit başvurularında daha önce geçerli olan yüzde 3’lük oranın ne zamana kadar geçerli olduğu düzenlenmekteydi ve değişiklikle beraber hüküm anlamsız kalmıştır. pwc

İlgili yönetmeliklerin metinlerine aşağıdaki bağlantılar aracılığı ile ulaşabilirsiniz.


Bu makalede yer alan açıklamalar, yazarının konu hakkındaki kişisel görüşünü yansıtmaktadır. Makaledeki bilgi ve açıklamalardan dolayı Özdoğrular smmm ltd. şti./Mehmet Özdoğru ve/veya ozdogrular.com./com.tr' ye sorumluluk iddiasında bulunulamaz. Mevzuatın sık değiştirilen ve farklı anlayışlarla yorumlanabilen yapısı nedeniyle, herhangi bir konuda uygulama yapılmadan önce konunun uzmanlarından profesyonel yardım alınmasını tavsiye ederiz.