Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Havayolu taşımacılığında düzenlenen elektronik biletlerin satışına aracılık eden acentaların Bs formuna hangi bedeli dahil edeceği PDF Yazdır e-Posta
30 Kasım 2010

Başlık

Havayolu taşımacılığında düzenlenen elektronik biletlerin satışına aracılık eden acentaların Bs formuna hangi bedeli dahil edeceği hk.

Tarih

30/11/2010

Sayı

B.07.1.GİB.4.06.18.02-32Mük.257-8166-723

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.18.02-32Mük.257-8166-723

30/11/2010

Konu

:

Havayolu taşımacılığında düzenlenen elektronik biletlerin satışına aracılık eden acentaların Bs formuna hangi bedeli dahil edeceği hk.

 

         

 

 

İlgi dilekçenizde; ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi numaralı mükellefi olan şirketinizin havayolu firmalarının biletlerinin satışına aracılık ederek IATA üyesi bir acente olduğu, havayolu firmalarınca elektronik ortamda düzenlenen bilet bedellerinin havayolu firmalarına ait olduğu, şirketinizin sadece satışına aracılık ettiği biletler için " servis ücreti" adı altında komisyon geliri elde ettiği belirtilerek, Bs formunda hangi bedelin gösterileceği hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmiştir.

Bilindiği gibi, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 227'nci maddesinin birinci fıkrasında, bu Kanun'da aksine hüküm olmadıkça bu Kanun'a göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait kayıtların tevsikinin mecbur olduğu hükme bağlanmış, 229'uncu maddesinde fatura tanımlanmış, 232'nci maddesinde fatura kullanmak mecburiyetinde olanlar sayılmış, 233 üncü maddesinde de birinci ve ikinci sınıf tüccarlarla kazancı basit usulde tespit edilenler ve defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin, fatura vermek mecburiyetinde olmadıkları mal satışları veya hizmet bedellerini perakende satış fişi, makineli kasaların kayıt ruloları veya giriş ve yolcu taşıma biletleri ile tevsik edecekleri belirtilmiştir.

Anılan Kanun'un 227/4'üncü ve Mükerrer 257'nci maddelerinin verdiği yetkiye istinaden, hava yolu taşımacılığı yapanların, gerek yurt dışı gerekse de yurt içi uçuşlarına ilişkin IATA kuralları çerçevesinde satış işlemlerine ait kayıtlarının dayanağı olarak tanzim edilen yolcu taşıma biletlerine ilişkin esaslar 334 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde düzenlenmiş olup, söz konusu Tebliğ'in "I.1. Elektronik Ortamda Düzenlenecek Yolcu Biletleri" başlıklı bölümde; "Hava yolu taşımacılığı yapan IATA üyesi şirketler tarafından, aşağıdaki asgari bilgileri içeren ve fatura yerine geçen "Elektronik Yolcu Bileti" düzenlenebilecektir.

Bu biletlerde;

a)- Düzenleyenin adı-soyadı/unvanı, adresi, bağlı olduğu vergi dairesi, vergi kimlik numarası,

- Yolcunun adı-soyadı, varsa vergi dairesi ve vergi kimlik numarası, T.C. Kimlik numarası,

- Düzenlenme tarihi,

- Seri ve sıra numarası (seri no olarak bileti düzenleyen her müstakil şube veya acentenin harf veya rakamlardan oluşan kod numarası, sıra numarası olarak da havayolu şirketinin IATA nezdindeki kod numarası ile başlayan toplam 13 haneli bilet numarası)

- Yapılan hizmetin nevi ve tutarı

yer alacaktır." açıklaması yer almaktadır.

Buna göre, uluslararası tarifeli havayolu taşımacılığı yapmakta olup, IATA (Uluslararası Hava Taşıyıcıları Birliği) üyesi olan hava yolu şirketleri tarafından, IATA standartlarına göre düzenlenen ve havacılıkla ilgili uluslararası mevzuata uygun olarak, bilet üzerinde bulunması zorunlu bilgileri içeren, IATA standartlarına göre basımı gerçekleştirilen ve fatura yerine geçen yolcu biletlerinin kullanılması gerekmektedir.

Diğer yandan, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 148, 149 ve Mükerrer 257'nci maddelerinin Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca bilanço esasına göre defter tutan mükellefler 2010 yılı ve müteakip yıllarda Form Ba-Bs bildirimlerini aylık dönemler halinde düzenlemek ve takip eden ayın birinci gününden itibaren son günü akşamı saat 24:00'e kadar sistem üzerinden onaylamak suretiyle göndermekle yükümlüdürler.

Aynı Tebliğ'in 1.2.1 bölümündeki açıklamalara göre bildirim mecburiyeti bulunan mükelleflerce, belirlenen hadlerçerçevesinde yapılan her türlü mal ve/veya hizmet alış ve satışları, bunlara ilişkin belgenin türüne (Fatura, irsaliyeli fatura, serbest meslek makbuzu, müstahsil makbuzu, gider pusulası, akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihaz fişi, sigorta komisyon gider belgesi ve yolcu bileti gibi) bakılmaksızın Ba-Bs bildirim formlarına dahil edilecektir.

Ayrıca, 396 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nin 1.2.2 bölümünde; "Mükelleflerin 2010 yılı ve müteakip yılların aylık dönemlerine ilişkin mal ve/veya hizmet alışları ile mal ve/veya hizmet satışlarına uygulanacak had 5.000 TL olarak yeniden belirlenmiştir. Buna göre, bir kişi veya kurumdan katma değer vergisi hariç 5.000 TL ve üzerindeki mal ve/veya hizmet alışları, "Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Ba)" ile; bir kişi veya kuruma katma değer vergisi hariç 5.000 TL ve üzerindeki mal ve/veya hizmet satışları ise "Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu (Form Bs)" nun Tablo II alanında bildirilecektir" hükmü yer almaktadır.

Buna göre; hava yolu şirketlerine ait uçak biletleri satışı karşılığında alınan komisyon bedelleri acentelerin  hâsılatını  oluşturmaktadır. Acenteniz tarafından ilgili havayolu şirketinden kazanılan (servis ücreti) komisyon bedeli için fatura düzenlenmesi gerekmekte olduğundan, bir ay içerisinde düzenlenen faturaların katma değer vergisi hariç toplam tutarı, 5.000 TL ve üzerinden olması halinde Bs bildirim formuna dahil edilerek bildirilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü V.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.