Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Defter tutmak zorunda olmayan çifçilerden alınan 8.000 TL üzerindeki zirai mahsullerin ve hayvansal ürünlerin ödeme ve tahsilatının tevsik edici belgelerle yapılması PDF Yazdır e-Posta
10 Şubat 2011

Başlık

Defter tutmak zorunda olmayan çifçilerden alınan 8.000 TL üzerindeki zirai mahsullerin ve hayvansal ürünlerin ödeme ve tahsilatının tevsik edici belgelerle yapılması hk.

Tarih

10/02/2011

Sayı

B.07.4.DEF.0.05.10.00-2010/VUK-3

Kapsam

 T.C.

AMASYA VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.4.DEF.0.05.10.00-2010/VUK-3

10/02/2011

Konu

:

Ödeme ve tahsilatın tevsik edici belgelerle yapılması

 

         

 

          İlgide kayıtlı özelge talep formunuzla, gelir vergisi mükelleflerinin defter tutmak zorunda olmayan çiftçilerden aldıkları zirai mahsullerin ve hayvansal ürünlerin ödemelerinin 8.000 TL'nin üzerinde olması halinde  banka veya diğer kurumlar aracılığıyla tevsik edilmesinin gerekip gerekmediği hususunda Defterdarlığımız görüşünü istemektesiniz.

          213 Sayılı VUK'nun 257'inci maddesinin 2 numaralı bendi ile Bakanlığımıza, mükelleflere muameleleri ile ilgili tahsilat ve ödemelerini banka veya benzeri finans kurumlarınca düzenlenen belgelerle tevsik etmeleri zorunluluğunu getirme ve bu zorunluluğun kapsamını ve uygulamaya ilişkin usul ve esaslarını belirleme yetkisi verilmiştir." hükmü yer almaktadır.

            Bu yetkiye istinaden yayımlanan 320, 323, 324, 332 ve 337 sıra numaralı VergiUsul Kanunu Genel Tebliğlerinde tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluluğu ve uygulamaya ilişkin esasları açıklanmıştır. Söz konusu tebliğlerde; birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenler, defter tutmak zorunda olan çiftçiler, serbest meslek erbabı ile vergiden muaf esnafın kendi aralarında yapacakları ticari işlemleri ile nihai tüketicilerden (Türkiye'de mukim olmayan yabancılar hariç) mal ve hizmet bedeli olarak yapacakları 8.000 YTL üzerindeki tahsilat ve ödemelerin bankalar, özel finans kurumları (Katılım Bankaları) ve Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü aracı kılınarak yapılması gerektiği belirtilmiştir.

          Söz konusu tebliğlerde sayılan mükelleflerin defter tutmak zorunda olmayan çiftçilerle yapacakları ticari işlemlerde tahsilat ve ödemelerini tevsik zorunluluğu kapsamında yerine getirmeleri gerekmektedir.

           Buna göre, zirai mahsul ve hayvansal ürün alımlarının 8.000 TL'nin üzerinde bulunması halinde, ödemenin, anılan tebliğlerde belirtilen kurumlar aracı kılınarak yapılması gerekmektedir.

            Bilgi edinilmesini  rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.