Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Spor kulüplerince uygulanan Taraftar Kart sisteminde kullanılan kartlarla stadlarda yapılan alışverişlerde belge düzeni PDF Yazdır e-Posta
14 Şubat 2011

Başlık

Spor kulüplerince uygulanan Taraftar Kart sisteminde kullanılan kartlarla stadlarda yapılan alışverişlerde belge düzeni hk.

Tarih

14/02/2011

Sayı

B.07.1.GİB.04.99.16.-12

Kapsam

 

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

.-B.07.1.GİB.04.99.16.-12

14/02/2011

Konu

:

Belge Düzeni

 

         

 

İlgide kayıtlı dilekçenizde;

- Başkanlığımız ... vergi kimlik numaralı mükellefi olan şirketinizin konaklama, yiyecek ve içecek üretim faaliyetleri ile iştigal ettiğiniz, ... Spor Kulübü ile yapılan anlaşmaya istinaden ... Stadının iki tribününde yiyecek içecek hizmeti verdiğiniz ve satışlarınızı ödeme kaydedici cihaz fişi düzenlemek suretiyle belgelendirdiğinizden,

- Ancak, adı geçen kulübün "Taraftar Kart" sistemini uygulamaya koyması ve bu kapsamda taraftarlarca kulüpten temin edilen bu kartlara yapacakları ödeme kadar kredi yükleneceği (örneğin alt limit 100.-TL), stadda maç günleri yapılacak satışlara ilişkin ödemelerin müşterilerce "Taraftar Kart" kullanılmak suretiyle POS makinaları aracılığıyla yapılacağı ve bu satışların ödeme kaydedici cihaz fişi düzenlenmek suretiyle belgelendirileceğinden,

- Gün sonu POS makinalarından alınacak hesap özetleri toplam tutarının adı geçen kulüp tarafından maçı takip eden ilk iş günü içinde komisyon bedeli düşülerek şirketiniz banka hesabına transfer edileceği, bu ödemenin herhangi bir mal veya hizmet teslimi karşılığı olmaması sadece bir cari hesap kapama işlemi niteliğinde olması nedeniyle tekrar fatura düzenlemenin mükerrerliğe neden olacağından

bahisle yukarıda anlatılan işlemler için belge düzeninin nasıl olması gerektiği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde fatura; satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika şeklinde tanımlanmış olup, Kanunun 231 inci maddesinin 5 numaralı bendinde faturanın malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenleneceği hüküm altına alınmıştır.

Aynı Kanunun 232 nci maddesinde ise fatura vermek ve almak mecburiyetinde olanlar tek tek sayıldıktan sonra, fatura kullanma zorunluğu olmayan satışlar; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 232 inci maddesinin 1 inci fıkrasında beş bent halinde sayılanlar dışında kalanların, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar ile kazancı basit usulde tespit edilenlerden ve defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerden satın aldıkları emtia veya onlara yaptırdıkları iş bedelinin (01/01/2010 tarihinden geçerli olmak üzere) 680.-TL'yi geçmesi veya bedeli 680.-TL'dan az olsa dahi istemeleri halinde emtiayı satanın veya işi yapanın fatura vermesi mecburidir. Bu satışlar için emtiayı alan veya işi yaptıranların istemesi üzerine fatura düzenlenmesi, söz konusu satışların fatura verme mecburiyeti dışında kalan satış  olma özelliğini değiştirmeyecektir.

Diğer taraftan, Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında 3100 sayılı Kanunla, perakende mal satan veya hizmet ifa eden birinci ve ikinci sınıf tacirlere, Vergi Usul Kanununa göre fatura kullanma mecburiyetinde bulunmadıkları satışları için ödeme kaydedici cihaz fişi kullanma zorunluluğu getirilmiştir.

 Yukarıda yapılan  açıklamalara göre;

- Adı geçen kulübün çıkardığı "Taraftar Kart" sisteminde, taraftarın sahip olduğu karta hizmet alımında kullanılacak bedellerin yüklenmesi mahiyet itibariyle bir kredi yüklemesi olması ve mal teslimi veya hizmet ifasının gerçekleşmemiş olması sebebiyle Vergi Usul Kanununa göre herhangi bir belge düzenlenmeyecektir.

 - Şirketiniz ile ... Spor Kulübü arasında imzalanan anlaşma gereğince ... Stadında işletmekte olduğunuz  büfelerden gerek nakit, gerekse "Taraftar Kart"  kullanılmak suretiyle yapacağınız mal ve hizmet teslimlerini ödeme kaydedici cihaz fişi / mükellefin istemesi halinde fatura düzenlemek suretiyle belgelendirmeniz gerekmektedir.

Bu şekilde belgelendirilen satışlarınıza ilişkin bedellerin anılan spor kulübü tarafından komisyon bedeli düşülerek belli bir süre sonra şirketiniz banka hesaplarına aktarılması "mal ve hizmet teslimi"  niteliği taşımadığından, fatura v.b herhangi bir belge düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır. Ancak, anılan spor kulübünün mal ve hizmet satışı bedellerini şirketinize aktarırken  kesmiş olduğu komisyon bedelleri için yedi gün içinde fatura düzenleyeceği tabiidir.

Ayrıca, ... Spor Kulübünün sözü edilen kartların taraftarlara ilk teslimi sırasında kart bedeli vs. adı altında ayrıca bir ücret tahsil etmesi halinde, bu bedel için de fatura düzenlemesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.