Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Avans ödemesinin tahsilat makbuzu karşılığında yapılabileceği PDF Yazdır e-Posta
04 Mart 2011

Başlık

Avans ödemesinin tahsilat makbuzu karşılığında yapılabileceği hk.

Tarih

04/03/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.01.17.02-VUK.231-9

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ADANA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.01.17.02-VUK.231-9

04/03/2011

Konu

:

Avans ödemesinin tahsilat makbuzu karşılığında yapılıp yapılamayacağı

 

         

 

İlgi dilekçenizde, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi numaralı mükellefi olduğunuzu, firmanıza 33.000 TL değerinde araç almak istediğinizi ve aracı alacağınız firmanın avans talebi olduğunu açıklayarak, fatura düzenleme tarihinden önce yapılacak 7.000 TL tutarındaki avans ödemesinin nakit makbuzu karşılığı yapılıp yapılamayacağı konusunda bilgi talep etmektesiniz.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde faturanın, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olduğu belirtilmiş, 231 inci maddesinin 5 inci fıkrasında ise, faturanın malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren yedi gün içinde düzenleneceği ve bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı hükmüne yer verilmiştir.

Diğer taraftan, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1 inci maddesinde her türlü ticari, zirai ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi bulunduğu belirtilmiş, aynı Kanunun 10/b maddesinde, malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi hallerinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi vergiyi doğuran olay olarak sayılmıştır.

Buna göre, fatura düzenlenmesi ödemeye bağlı olmayıp mal teslimine veya hizmet ifasına bağlı olduğundan, faturanın malın tesliminden itibaren en geç yedi gün içinde düzenlenmesi gerekmektedir. Ayrıca, söz konusu teslimden önce ödenecek avans için tahsilat makbuzu, dekont vb. tanzim edilmesi mümkündür.

Diğer taraftan, malın tesliminden önce fatura düzenlenmesi halinde, bu faturada gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere katma değer vergisini doğuran olay gerçekleşecektir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

Vergi Dairesi Başkanı

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.