Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Üniversite öğrencilerine konaklama hizmeti verilen apartmanda müşterilerin günlük ve değişken olmaması, konaklama ücretlerinin eğitim-öğretim yılı için aylık veya dönemsel olarak belirlenmesi ve tüm müşterilerin kira sözleşmesi karşılığı konaklamaları nedeniyle Günlük Müşteri Listesi düzenlenmesine PDF Yazdır e-Posta
17 Mart 2011

Başlık

Üniversite öğrencilerine konaklama hizmeti verilen apartmanda müşterilerin günlük ve değişken olmaması, konaklama ücretlerinin eğitim-öğretim yılı için aylık veya dönemsel olarak belirlenmesi ve tüm müşterilerin kira sözleşmesi karşılığı konaklamaları nedeniyle Günlük Müşteri Listesi düzenlenmesine gerek bulunmadığı hk.

Tarih

17/03/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.48.15.02-48.15.02/VUK6-12

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MUĞLA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.48.15.02-48.15.02/VUK6-12

17/03/2011

Konu

:

Günlük Müşteri Listesi Düzenleme

 

         

 

İlgide kayıtlı dilekçenizin incelenmesinden, .................... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ....................... vergi kimlik numarada kayıtlı mükellefi olduğunuz, aylık olarak kiraya verilen apartmanınızdan elde ettiğiniz kira geliri için fatura düzenlediğiniz belirtilerek Günlük Müşteri Listesi düzenleme zorunluluğunuzun bulunup bulunmadığına ilişkin Başkanlığımız görüşünün istenildiği anlaşılmıştır. 

213  Sayılı  Vergi  Usul  Kanununun  240 ıncı maddesinde, "Taşıma işletmeleri ile otel, motel ve pansiyon gibi konaklama yerleri (Kazancı basit usulde tespit edilenler dahil) aşağıdaki yazılı belgeleri düzenlemek zorundadırlar.

...

C) Günlük müşteri listeleri: Otel, motel ve pansiyon gibi konaklama yerleri, odaları, bölmeler ve yatak planlarına uygun olarak müteselsil seri ve sıra numaralı günlük müşteri listeleri düzenlerler ve işletmede bulundururlar.

Bu listelerde aşağıdaki bilgiler bulunur:

1. Mükellefin adı, soyadı, varsa ünvanı ve adresi,

2. Oda numaraları yazılmak suretiyle müşterinin adı, soyadı ve oda ücreti,

3. Düzenleme tarihi. " hükmüne yer verilmiştir.

Konu ile ilgili olarak, iş yerinizde yaptırılan yoklama sonucunda düzenlenen .............. tarih ve ................ sayılı ve ................ tarih ............... sayılı yoklama fişleri ile ........................... adresinde mülkiyeti tarafınıza ait bulunan ......... adet meskeni üniversite öğrencilerine kiraya verdiğiniz, kiraya verdiğiniz öğrencilere kira kontratosu düzenlediğiniz, kira ücretini aylık dönemler halinde tahsil ettiğiniz, konaklama dışında başka bir hizmetin verilmediği, bina içinde kantin ve benzeri işletmenin bulunmadığı, kiraya verme işleminin okulların açıldığı dönemde başlayıp, kapandığı dönemde bittiği, kira ödemelerinin karşılığında aylık olarak fatura düzenlendiği, günlük olarak müşteri kabul edilmediği, apart dairelerinde ayrıca elektrik ve su sayacının bulunmadığı, öğrencilerin ayrıca elektrik ve su ücreti ödemedikleri ve elektrik ve su ücretinin, kira ücretine dahil olduğu tespit edilmiştir.

Buna göre,  üniversite öğrencilerine konaklama hizmeti verilen apartmanınızda müşterilerin günlük ve değişken olmaması, konaklama ücretlerinin eğitim-öğretim yılı için aylık veya dönemsel olarak belirlenmesi ve tüm müşterilerin kira sözleşmesi karşılığı konaklamaları nedeniyle Günlük Müşteri Listesi düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır.

Bilgilerinize rica ederim. 

 

 

Vergi Dairesi Başkanı

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.