Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İlaç firmaları tarafından düzenlenen iskonto iptali ve evrak gecikmesi faturasının, malın bedelinde yapılan iskontonun iptal edildiğini tevsik etmesi ve malın maliyetinin bu ödemeler sebebiyle artması dolayısıyla, söz konusu fatura bedelinin malın maliyetine eklenmesi gerektiği PDF Yazdır e-Posta
22 Mart 2011

Başlık

İlaç firmaları tarafından düzenlenen iskonto iptali ve evrak gecikmesi faturasının, malın bedelinde yapılan iskontonun iptal edildiğini tevsik etmesi ve malın maliyetinin bu ödemeler sebebiyle artması dolayısıyla, söz konusu fatura bedelinin malın maliyetine eklenmesi gerektiği hk.

Tarih

22/03/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.06.18.02-32262-7862-165

Kapsam

 T.C.      

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.06.18.02-32262-7862-165

22/03/2011

Konu

:

İlaç firmalarının düzenlediği iskonto iptali veya evrak gecikmesi faturasının malın maliyetine intikal ettirilmesi gerektiği hk.

 

         

 

İlgide kayıtlı dilekçenizde; ............. Vergi Dairesi Müdürlüğünün .............. vergi numaralı mükellefi olarak eczacılık faaliyetinde bulunduğunuz, ilaç firmaları tarafından adınıza iskonto iptali ve evrak gecikmesi faturası düzenlendiği belirtilerek, söz konusu faturaların gider olarak mı kaydedileceği yoksa malın maliyetine mi intikal ettirileceği hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edilmiştir.

Bilindiği üzere, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37'nci maddesinde; "Her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançlar ticari kazançtır." hükmü yer almıştır.

Aynı Kanununun "İndirilecek Giderler" başlıklı 40'ncı maddesinde; safi kazancın tespit edilmesinde nelerin indirim konusu yapılabileceği 10 bent halinde sayılmış olup, iskonto iptali ve evrak gecikmesi adı altında düzenlenen faturada belirtilen tutarlar Gelir Vergisi Kanununda sayılan giderler niteliğini taşımamaktadır.

Bu nedenle, yukarıda açıklanan hükümler çerçevesinde söz konusu fatura tutarının safi kazancın tespitinde gider olarak indirilebilmesi mümkün değildir.

Diğer taraftan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 227'nci maddesinde; "Bu kanunda aksine hüküm olmadıkça, bu kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir." hükmüne yer verilmiştir.

Aynı Kanununun 274'üncü maddesinde; "Emtia, maliyet bedeliyle değerlenir.", Kanunun 262'nci maddesinde ise; "Maliyet bedeli, iktisadi bir kıymetin iktisap edilmesi veyahut değerinin artırılması münasebetiyle yapılan ödemelerle bunlara müteferri bilümum giderlerin toplamını ifade eder." hükümleri yer almıştır.

Bu itibarla, ilaç firmaları tarafından tarafınıza düzenlenen iskonto iptali ve evrak gecikmesi faturasının, malın bedelinde yapılan iskontonun iptal edildiğini tevsik etmesi ve malın maliyetinin bu ödemeler sebebiyle artması dolayısıyla, söz konusu fatura bedelinin malın maliyetine eklenmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü V.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.