Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Diş Hekimlerince diş protezi yapmak amacıyla çıkarılan ve kargo ile başka illere gönderilen ağız ve diş kalıpları için diş hekimlerince sevk irsaliyesi düzenlenmesine gerek olmadığı, ancak diş laboratuvarlarına protez yapımı için gönderilen alçıdan çıkarılan ağız ve diş kalıpları vs. için “diş prote PDF Yazdır e-Posta
25 Mart 2011

Başlık

Diş Hekimlerince diş protezi yapmak amacıyla çıkarılan ve kargo ile başka illere gönderilen ağız ve diş kalıpları için diş hekimlerince sevk irsaliyesi düzenlenmesine gerek olmadığı, ancak diş laboratuvarlarına protez yapımı için gönderilen alçıdan çıkarılan ağız ve diş kalıpları vs. için “diş protezi yapılmak üzere gönderildi” şerhini ihtiva eden bedelsiz bir serbest meslek makbuzu düzenlenmesi gerektiği hk.

Tarih

25/03/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.67.15.01-2010-GV-65-VUK-230-9

Kapsam

 

 T.C.     

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ZONGULDAK VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.67.15.01-2010-GV-65-VUK-230-9

25/03/2011

Konu

:

Diş Hekimlerinin sevk irsaliyesi düzenleyip düzenlemeyeceği hk.

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formu  ile diş hekimliği faaliyetinde bulunduğunuz, hastalarınıza diş protezi yapabilmek için ağız ve diş kalıpları çıkararak, bu kalıpları kargo ile başka illerde diş laboratuvarlarına gönderdiğiniz, bazen bu kalıpları tekrar tekrar gönderdiğinizden bahisle bu kalıpları diş laboratuvarına gönderirken sevk irsaliyesi düzenleyip düzenlemeyeceğiniz hususunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 65'inci maddesinde; "Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.

Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır." hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 230 uncu maddesinin (5) numaralı bendi uyarınca, satılan malların alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcısı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcısının, taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve taşıtta bulundurulması şarttır.

Ayrıca, Vergi Usul Kanununun 236 ncı maddesinde, "Serbest meslek erbabı, mesleki faaliyetlerine ilişkin her türlü tahsilat için iki nüsha serbest meslek makbuzu tanzim etmek ve bir nüshasını müşteriye vermek, müşteri de bu makbuzu istemek ve almak mecburiyetindedir." hükmüne yer verilmiştir.

Bu hükümlere göre, serbest meslek faaliyetleri sonucu elde edilen kazançların serbest meslek kazancı olması dolayısıyla bir ticari faaliyetten bahsedilemeyeceğinden, ticari emtianın izlenmesi amacıyla mükellefler tarafından düzenlenme zorunluluğu getirilen sevk irsaliyesini düzenlemelerine de gerek bulunmamaktadır.

Ancak, serbest meslek erbabının işleri gereği müşterilerine sunacakları hizmetin tamamının bazen kendilerince karşılanamaması, başka bir ifadeyle bir veya birkaç mükellef grubunu oluşturan kişilerce hizmetin müşterek tamamlanması söz konusu olabilmektedir. Bu durumda başka yerlere tahlil için gönderilecek olan örnekler için serbest meslek makbuzu düzenlenmesi mümkün bulunmaktadır. Söz konusu serbest meslek makbuzuna, tahlil için örnek gönderilmesi nedeniyle düzenlendiği şerhi konulacak herhangi bir bedele yer verilmeyecektir.

Bu nedenle, diş laboratuvarlarına protez yapımıiçin gönderdiğiniz alçıdan çıkarılan ağız ve diş kalıpları vs. için "diş protezi yapılmak üzere gönderildi" şerhini ihtiva eden bedelsiz bir serbest meslek makbuzu düzenlemeniz gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

Vergi Dairesi Başkanı

 

EK :

Özelge Talep Formu

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.