Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Tali acentelere ödenen komisyon bedellerinin KDV'ye tabi olup olmadığı ve belge düzeni PDF Yazdır e-Posta
04 Nisan 2011

Başlık

Tali acentelere ödenen komisyon bedellerinin KDV'ye tabi olup olmadığı ve belge düzeni hk.

Tarih

04/04/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-224

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-224

04/04/2011

Konu

:

Tali acentelere ödenen komisyon bedellerinin KDV'ye tabi olup olmadığı ve belge düzeni.

 

         

 

İlgide kayıtlı dilekçenizin incelenmesinden, sigorta acenteliği faaliyetinden dolayı ... vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, ... isimli sigorta şirketi adına düzenlediğiniz poliçeler karşılığında komisyon geliri elde ettiğiniz belirtilerek, poliçe bedelinin mi yoksa komisyon bedelinin mi kayıtlarınıza intikal ettirileceği hususunda görüş talep ettiğiniz anlaşılmıştır.

Katma Değer Vergisi Kanununun;

- 1/1 inci maddesinde, ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye'de yapılan teslim ve hizmetlerin KDV'nin konusunu oluşturduğu,

- 17/4-e maddesinde ise, banka ve sigorta muameleleri vergisi kapsamına giren işlemler ile sigorta aracılarının sigorta şirketlerine yaptığı sigorta muamelelerine ilişkin işlemlerin KDV den istisna olduğu,

- 30/a maddesinde de, vergiye tabi olmayan veya vergiden istisna edilmiş bulunan malların teslimi ve hizmet ifası ile ilgili alış vesikalarında gösterilen veya bu mal ve hizmetlerin maliyetleri içinde yer alan katma değer vergisinin mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilemeyeceği,

hükme bağlanmıştır.

Sigorta aracılarının sigorta şirketlerine yaptığı sigorta muamelelerine yönelik işlemlerde KDV istisnası uygulamasına ilişkin açıklamalara ise 110 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin "Sigorta Aracılarının KDV Uygulaması Karşısındaki Durumu" başlıklı (A.2) bölümünde yer verilmiştir.

Buna göre, şirketinizce doğrudan sigorta şirketlerine verilen aracılık hizmetleri KDV'den istisna olup, faaliyetinizin tamamen bu istisna kapsamındaki işlemlerden oluşması ve hiçbir vergilendirme döneminde vergiye tabi işleminiz bulunmaması halinde bu istisna kapsamındaki işlemleriniz nedeniyle KDV beyannamesi vermenize gerek bulunmamaktadır.

Bu istisna kapsamındaki hizmetleriniz ile ilgili olarak yüklendiğiniz KDV ise, KDV Kanununun 30/a maddesine göre indirim konusu yapılamayacak, işin niteliğine göre gider, maliyet veya kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınabilecektir.

Öte yandan, 243 ve 246 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde, sigorta acente ve prodüktörleri ile  sigorta ve reasürans brokerleri tarafından sigorta şirketlerine sağlanan hizmetler nedeniyle  ödenen komisyon bedelleri için sigorta şirketleri tarafından "Sigorta Komisyon Gider Belgesi" düzenleneceği ve acente, prodüktör ve brokerlerin bu bedeller için ayrıca fatura düzenlemeyecekleri ve bu bedelleri sigorta komisyon gider belgesine istinaden hasılat kaydedecekleri açıklanmıştır.

Buna göre, acentenizin bağlı bulunduğu sigorta şirketine sağladığı hizmetler karşılığında elde ettiği komisyon bedelleri için ayrıca fatura düzenlemenize gerek bulunmamakta olup, komisyon gelirlerinin sigorta şirketi tarafından düzenlenen sigorta komisyon gider belgesine istinaden kayıtlarınıza hasılat olarak intikal ettirilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü V.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.