Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kabule bağlı satışlarda fatura düzenleme usulü PDF Yazdır e-Posta
04 Nisan 2011

Başlık

Kabule bağlı satışlarda fatura düzenleme usulü hk.

Tarih

04/04/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-231

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-231

04/04/2011

Konu

:

Kabule bağlı satışlarda fatura düzenlemesi hk.

 

         

 

İlgi dilekçenizde Kamu İhale Kanunu kapsamındaki idarelere tıbbi tanı cihazları tedarik ettiğiniz, cihazların idareye teslim edildiği, fakat idarenin bunları belli bir süre denedikten sonra bu teslimi kabul ettiğini ve faturayı kabulden sonra düzenlemenizi talep ettiği belirtilerek, Vergi Usul Kanununda yer alan fatura düzenleme süresi hususunda sıkıntı yaşandığı gerekçesiyle görüş talep edilmektedir.

Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun "Faturanın Nizamı" başlıklı 231'nci maddesinin beşinci fıkrasında "Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azamî yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre  içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır."

"Fatura Kullanma Mecburiyeti" başlıklı 232'inci maddesinde ise; "Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler;

            1-Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara,

            2-Serbest meslek erbabına,

            3-Kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlara,

            4-Defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilere,

            5-Vergiden muaf esnafa,

Sattıkları emtia veya yaptırdıkları işler için fatura vermek ve bunlar da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler." hükümleri yer almaktadır.

Diğer taraftan, 173 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nin "C- Belge Düzenine İlişkin Olarak Uygulamada Ortaya Çıkan Tereddüt Konusu Hususlarla İlgili Açıklamalar ve Yeni Düzenlemeler" bölümünde;

 "...

f) Numune üzerine veya tecrübe ve muayene şartıyla satım yapılmak üzere mal sevkiyatı yapılması halinde sevk edilen mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmesi zorunludur. Bu tür sevkiyatlarda, malı satıcı taşıyor veya taşıtıyorsa irsaliye satıcı tarafından, alıcı taşıyor veya taşıtıyorsa irsaliye alıcı tarafından düzenlenecektir. Ancak, kabule bağlı olan ve bunun için yazılı bir sözleşme bulunan bu tür satışlarda, fatura düzenlenmesindeki on günlük sürenin kabul tarihinden itibaren başlayacağı tabiidir." denilmektedir.

Tebliğde anılan on günlük süre yukarıda yer verilen yasa hükmünde 2004 yılından itibaren yapılan değişiklikle yedi gün olarak belirlenmiş olup, teslim edilen mallarla ilgili faturanın 173 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtildiği şekilde, kabule bağlı olduğu ve buna ilişkin sözleşme düzenlendiği açıkça belirtilmesi suretiyle kabul tarihinden itibaren azami yedi gün içerisinde düzenlenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde Vergi Usul Kanununun 353'üncü maddesinin birinci bendi gereğince özel usulsüzlük cezası kesileceği tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü V.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.