Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İnternet üzerinden kredi kartı ile tahsil edilen, kayıt ücretinin içinde bulunan program kitapçığı, konferans çantası, kırtasiye malzemesi ve öğle yemeği gibi hizmetler için katılımcılar tarafından internetten yapılan kredi kartı ödemelerine ilişkin faturanın düzenlenmesi gereken süre PDF Yazdır e-Posta
05 Nisan 2011

Başlık

İnternet üzerinden kredi kartı ile tahsil edilen, kayıt ücretinin içinde bulunan program kitapçığı, konferans çantası, kırtasiye malzemesi ve öğle yemeği gibi hizmetler için katılımcılar tarafından internetten yapılan kredi kartı ödemelerine ilişkin faturanın düzenlenmesi gereken süre hk.

Tarih

05/04/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-238

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-238

05/04/2011

Konu

:

Fatura düzenleme.

 

         

 

İlgide kayıtlı dilekçenizde firmanızca düzenlenecek eğitim kongresine ait kayıt ücretlerini internet üzerinden kredi kartı ile tahsil ettiğiniz belirtilerek, kayıt ücretinin içinde bulunan program kitapçığı, konferans çantası, kırtasiye malzemesi ve öğle yemeği gibi hizmetler için katılımcılar tarafından internetten yapılan kredi kartı ödemelerine ilişkin faturanın ne zaman düzenleneceği konusunda görüş talep ettiğiniz anlaşılmıştır.

3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 10. maddesinin (a) bendinde, vergiyi doğuran olayın mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde malın teslimi veya hizmetin yapılmasıyla meydana geleceği, (b) bendinde ise, malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgelerin verilmesi hallerinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesiyle de vergiyi doğuran olayın gerçekleşeceği, hükmü yer almaktadır.

Buna göre, program kitapçığı, konferans çantası, kırtasiye malzemesi ve öğle yemeğinden oluşan kongre katılım ücretinde vergiyi doğuran olay program kitapçığı, konferans çantası ve kırtasiye malzemelerinin teslimiyle, yemek hizmetinin ise ifa edilmesiyle meydana geleceğinden, kongre katılım ücretinin mal teslimi ve hizmet ifasından önce tahsilinde, fatura düzenlenmediği müddetçe KDV hesaplanmasına gerek bulunmamaktadır.

Ancak, herhangi bir nedenle önceden fatura düzenlenmesi halinde ise, Kanunun 10/b maddesi uyarınca fatura bedeli üzerinden vergi hesaplanacak ve hesaplanan bu vergi faturanın düzenlendiği vergilendirme dönemine ait KDV beyannamesi ile beyan edilecektir.

Ayrıca, 213 sayılı Vergi Usul Kanunun' un 231' inci maddesinin 5' inci bendinde; "Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır." hükmü yer almıştır.

Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalara göre, dilekçenizde bahsi geçen malların tesliminden ve hizmetlerin ifa edilmesinden itibaren yedi gün içinde fatura düzenlenmesi icap etmektedir. Diğer taraftan, bu tarihten evvel de fatura düzenlenmesi mümkündür.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü V.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.