Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Serbest bölgede şubesi bulunan mükellefin kesin mizan bildiriminin merkez ve şube bilgileri birleştirilerek verileceği PDF Yazdır e-Posta
28 Nisan 2011

Başlık

Serbest bölgede şubesi bulunan mükellefin kesin mizan bildiriminin merkez ve şube bilgileri birleştirilerek verileceği hk.

Tarih

28/04/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.16.17.02-VUK-11-32-46

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

BURSA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.16.17.02-VUK-11-32-46

28/04/2011

Konu

:

Serbest bölgede şubesi bulunan mükellefin kesin mizan bildiriminin merkez ve şube bilgileri birleştirilerek verileceği hk.

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzdan; ... Vergi Dairesinin ... vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, 403 sıra numaralı VUK genel tebliği uyarınca bilanço esasına göre defter tutan mükelleflere kesin mizan bildirimi verme yükümlülüğü getirildiği ve mevcut uygulamanızda merkez ile serbest bölgede bulunan şubeniz muhasebesinin ayrı ayrı tutulduğundan bahisle kesin mizan bildirimini verirken merkeze ait mizanın elektronik ortamda gönderilmesinin yeterli olup olmayacağı hususunda Başkanlığımızdan görüş talebinde bulunduğunuz anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, 213 Sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesinin birinci fıkrasının (4) numaralı bendine göre Maliye Bakanlığı; "Bu Kanunun 149 uncu maddesine göre devamlı bilgi vermek zorunda olanlardan istenilen bilgiler ile vergi beyannameleri ve bildirimlerin, şifre, elektronik imza veya diğer güvenlik araçları konulmak suretiyle İnternet de dâhil olmak üzere her türlü elektronik bilgi iletişim araç ve ortamında verilmesi, beyanname ve bildirimlerin yetki verilmiş gerçek veya tüzel kişiler aracı kılınarak gönderilmesi hususlarında izin vermeye veya zorunluluk getirmeye, beyanname, bildirim ve bilgilerin aktarımında uyulacak format ve standartlar ile uygulamaya ilişkin usul ve esasları tespit etmeye, bu zorunluluğu beyanname, bildirim veya bilgi çeşitleri, mükellef grupları ve faaliyet konuları itibarıyla ayrı ayrı uygulatmaya" yetkili olduğu hükme bağlanmıştır.

Bu yetkiye istinaden yayımlanan 403 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bilanço esasına göre defter tutan gelir vergisi mükellefleri ile kurumlar vergisi mükelleflerine 2010 yılı ve takip eden dönemler için elektronik ortamda kesin mizan bildirimi verme zorunluluğu getirilmiştir.

Söz konusu tebliğin "5. Bildirimin Dönemi ve Verilme Zamanı" başlıklı bölümünde; Bildirim verme yükümlülüğü getirilen gelir vergisi mükellefleri bildirimlerini 1 Mart -31 Mart tarihleri arasında, kurumlar vergisi mükellefleri ise bildirimlerini 1 Nisan-30 Nisan tarihleri arasında elektronik ortamda vereceklerdir..." açıklamasına yer verilmiştir.

Diğer taraftan, serbest bölgelerde faaliyet gösteren mükellefler kesin mizan bildirimlerini kanuni merkezleri tarafından, merkez ve şube bilgilerini birleştirerek vereceklerdir.

Bu itibarla, şirketinize ait kesin mizan bildiriminin kanuni merkeziniz tarafından, merkez ve şube bilgileri birleştirilmek suretiyle verilmesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü V.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.