Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ücret karşılığında taşıma yapan çekici firmaların taşıma irsaliyesi düzenlemesi ve araçta bulundurması zorunlu olup, ancak hasarlı araçlar için sevk irsaliyesi düzenlenmesine gerek bulunmadığı PDF Yazdır e-Posta
02 Mayıs 2011

Başlık

Ücret karşılığında taşıma yapan çekici firmaların taşıma irsaliyesi düzenlemesi ve araçta bulundurması zorunlu olup, ancak hasarlı araçlar için sevk irsaliyesi düzenlenmesine gerek bulunmadığı hk.

Tarih

02/05/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-415

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-415

02/05/2011

Konu

:

Hasarlı aracın taşınması esnasında taşıma irsaliyesi bulundurulması ve sevk irsaliyesi düzenlenmesi hk.

 

         

 

İlgide kayıtlı dilekçenizin incelenmesinden, hasar görmüş sigortalı araçları çeşitli firmalar aracılığıyla taşımak suretiyle sigorta şirketlerine hizmet verdiğiniz belirtilerek bu hizmetin ifası esnasında aracı taşıyan çekici firma tarafından taşıma irsaliyesi düzenlendiği ancak bu taşıma ilişkin şirketinizce ayrıca sevk irsaliyesi düzenlenip düzenlenmeyeceği hususunda görüş talep ettiğiniz anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun "Faturanın Tarifi" başlıklı 229'uncu maddesinde; faturanın, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olduğu belirtilmektedir.

Aynı Kanunun "Faturanın Şekli" başlıklı 230'uncu maddesinin 5'inci fıkrasında; malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının, taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmesinin ve bu irsaliyenin taşıtta bulundurulmasının zorunlu olduğu, malın, bir mükellefin birden çok iş yeri ile bu işyerlerinin şubeleri arasında taşındığı veya satılmak üzere bir komisyoncu veya diğer bir aracıya gönderildiği hallerde de, malın gönderen tarafından sevk irsaliyesine bağlanmasının gerekli olduğu hüküm altına alınmıştır.

Anılan bent hükmünden de anlaşılacağı üzere, sevk irsaliyesi ticari mal hareketinin izlenmesi için düzenlenen bir belgedir.

Diğer taraftan, "Taşıma ve Otel İşletmelerine Ait Belgeler" başlıklı 240'ıncı maddesinin "Taşıma irsaliyeleri" başlıklı(A) fıkrasında ise; "Ücret karşılığında eşya nakleden bütün gerçek vetüzel kişiler naklettikleri eşya için, 209. maddede yazılı bilgilerle, sürücünün ad ve soyadı ve aracın plaka numarasını ihtiva eden ve seri ve sıra numarası  dahilinde teselsül eden irsaliye kullanmak zorundadırlar. Bu irsaliyenin bir nüshası eşyayı taşıttırana, bir nüshası eşyayı taşıyan aracın sürücüsüne veya kaptanına verilir ve bir nüshası da taşımayı yapan nezdinde saklanır. Bu bent hükmü nakliye komisyoncuları ile acenteleri de kapsar." hükmü yer almaktadır.

Buna göre, ücret karşılığında taşıma yapan çekici firmaların taşıma irsaliyesi düzenlemesi ve araçta bulundurması zorunlu olup, firmanızca ayrıca çekici firmalar tarafından taşınan hasarlı araçlar için sevk irsaliyesi düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.