Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Zirai faaliyet sonucunda elde edilen mahsulün fatura tutarının dalda götürü olarak düzenlenebileceği PDF Yazdır e-Posta
13 Mayıs 2011

Başlık

Zirai faaliyet sonucunda elde edilen mahsulün fatura tutarının dalda götürü olarak düzenlenebileceği hk.

Tarih

13/05/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.31.15.02-VUK-05-07-29

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

HATAY VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.31.15.02-VUK-05-07-29

13/05/2011

Konu

:

Fatura tutarının dalda götürü olarak yazılıp yazılamayacağı hk.

 

         

 

İlgide kayıtlı dilekçenizden; Başkanlığımıza bağlı .............Vergi Dairesi Müdürlüğünde kayıtlı olduğunuz yeminli mali müşavirlik faaliyetinize ek olarak yaptığınız zirai faaliyetinizde elde ettiğiniz mahsulün dalda götürü olarak satışında, faturanın dalda götürü şeklinde düzenlenip, düzenlenmeyeceği hakkında Başkanlığımızdan görüş talep ettiğiniz anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere; Vergi Usul Kanununun 229. maddesinde faturanın tarifi "Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır" şeklinde yapılmış,

Aynı Kanunun Faturanın Şekli başlıklı 230'ncu maddesinde ise ; Faturada en az aşağıdaki bilgiler bulunur:

1-Faturanın düzenleme tarihi, seri ve sıra numarası;

2-Faturayı düzenleyenin adı, varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası;

3-Müşterinin adı,ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası;

4-Malın veya işin nevi, miktarı, fiyat ve tutarı;

5-Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası........" hükmü yer almaktadır.

Buna göre, bir hizmet ifası veya emtia satışı için düzenlenen faturada, malın veya işin türü, miktarı, fiyatı ve tutarının bulunması kanuni zorunluluktur.

Ancak, dalda götürü veya kabala olarak tarif edilen satış yöntemi kullanılarak, ürünün hasat gerçekleştirilmeden pazarlık usulü ile tamamı için anlaşılan bir fiyat üzerinden, dalında satışı yapılan durumlarda, miktarın hasat gerçekleştirilmediği için önceden net olarak tespit edilemediği dikkate alındığında, satışa konu ürünün cinsi itibariyle mutad olan ölçü şekli dikkate alınarak (örneğin meyve ağaçları için; 100 adet elma ağacındaki ürünler için, ağaçta yetişmeyen sebzeler için; 500 m2 tarladan hasat edilen ürün için v.b.) miktar olarak bu ibareye yer verilmek suretiyle fatura düzenlenmesi mümkün bulunmaktadır.

Bilgilerinize rica ederim.

 

 

Vergi Denetmeni Y.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.