Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Üretim analizi ve randıman hesabı yapılırken dikkate alınacak fire nispetleri PDF Yazdır e-Posta
16 Mayıs 2011

Başlık

Üretim analizi ve randıman hesabı yapılırken dikkate alınacak fire nispetleri hk.

Tarih

16/05/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.38.15.01-KDV-20-853-36

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KAYSERİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.38.15.01-KDV-20-853-36

16/05/2011

Konu

:

Üretim analizi ve randıman hesabı yapılırken dikkate alınacak fire nispetleri

 

         

 

İlgide belirtilen özelge talep formu ile ... Malmüdürlüğü ... vergi kimlik numarasında kayıtlı kurumlar vergisi mükellefi olduğunuz, dahilde işleme izin belgesi kapsamında almış olduğunuz soğuk hadde sacı, panel radyatör haline getirerek ihraç kayıtlı teslimde bulunduğunuz ve tecil terkin işlemi için ihracatçı tarafından düzenlettirilecek YMM Raporunda sanayi odası tarafından tanzim edilen fire nispetlerinin dikkate alınıp alınmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmiştir.

Bilindiği üzere, 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun geçici  17 nci maddesinde "Dahilde işleme ve geçici kabul rejimi kapsamında ihraç edilecek malların üretiminde kullanılacak maddelerin 31.12.2010 tarihine kadar tesliminde Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 11 inci maddesinin 1 numaralı fıkrasının (c) bendi hükümlerine göre, bölgeler, sektörler veya mal grupları  itibariyle işlem yaptırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir. Bu maddenin uygulanmasında ihracat süresi olarak anılan bentteki süre yerine bu rejimlerle öngörülen süreler esas alınır. İhracatın şartlara uygun olarak gerçekleştirilmemesi halinde zamanında alınmayan vergi, vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte alıcıdan tahsil edilir." hükmüne yer verilmiştir.

Konuyla ilgili olarak yayımlanan 98 Seri No.lu KDV Genel Tebliği'nin "2. Dahilde İşleme veya Geçici Kabul İzin Belgesi Kapsamındaki Teslimlerde Tecil-Terkin Uygulaması" başlıklı bölümünde "KDV Kanunu'nun geçici 17 nci maddesinde, dahilde işleme ve geçici kabul rejimi kapsamında ihraç edilecek malların üretiminde kullanılacak maddelerin tesliminde aynı Kanunun 11/1-c maddesine göre işlem yaptırmaya Bakanlar Kurulu yetkili kılınmış; Bakanlar Kurulunca 98/11766 sayılı Kararnameyle tekstil ve konfeksiyon sektörü, 2000/1162 sayılı Kararnameyle demir-çelik, otomotiv ve otomotiv yan sanayi sektörleri, 2001/2325 sayılı Kararnameyle de 98/11766 ve 2000/1162 sayılı Kararnameler yürürlükten kaldırılarak sektör farkı gözetilmeksizin bütün sektörler uygulama kapsamına alınmıştır.

Madde hükmünün uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar 83 Seri No.lu KDV Genel    Tebliğinde düzenlenmiştir. Tebliğde, KDV Kanunu'nun geçici 17 nci maddesi kapsamındaki ihraç kaydıyla teslimlerden doğan terkin ve iade işlemlerinin yapılabilmesi için, ihracatın gerçekleşmesinden sonra ihracatçı tarafından düzenlettirilecek bir Yeminli Mali Müşavir (YMM) tasdik raporunun ibrazı zorunluluğu getirilmektedir. Tebliğe göre bu raporda; dahilde işleme veya geçici kabul izin belgesi ile gümrük beyannamesinin tarih ve sayısı, belgelerin geçerlik süresi, fiili ihracat tarihi, ihraç edilen malların cins, miktar ve  tutarı, ihracatın belgede belirtilen süre içinde yapılıp yapılmadığı ve ihraç edilen malların üretiminde kullanılan maddelerin satıcılar itibariyle ayrı ayrı olmak üzere cins, miktar ve tutarına ilişkin bilgilerin üretim analizi ve randıman hesabı da yapılmak suretiyle belirtilmesi gerekmektedir." şeklinde açıklamalara yer verilmiştir.

Bu hükümlere göre, Yeminli Mali Müşavir tasdik raporunun tanziminde, ihraç edilenmalların üretiminde kullanılan maddelerin satıcılar itibariyle  cins, miktar ve tutarına ilişkin bilgilerin üretim analizi ve randıman hesabı yapılırken ayrı ayrı olarak, firmaların faaliyet türleri itibariyle ilgili odalarınca tespit edilen fire nispetleri dikkate alınarak hesaplama yapılması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.