Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yeniden İşe Başlanması Halinde Hangi Usule Göre Defter Tutulacağı PDF Yazdır e-Posta
30 Mayıs 2011

Başlık

Yeniden İşe Başlanması Halinde Hangi Usule Göre Defter Tutulacağı hk.

Tarih

30/05/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.21.15.01-VUK-2011/43-9

Kapsam

 T.C.     

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

DİYARBAKIR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.21.15.01-VUK-2011/43-9

30/05/2011

Konu

:

Yeniden İşe Başlanması Halinde Hangi Usule Göre Defter Tutulacağı

 

         

 

İlgi kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden, ...  Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi kimlik numarasında internet cafe ve market işletmeciliği faaliyetlerinden dolayı bilanço esasına göre defter tuttuğunuz, söz konusu faaliyetlerinizi 06/07/2010 tarihinde terk ettiğiniz, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün minibüs işletmeciliğinden dolayı basit usul mükellefi olan ... vergi kimlik numaralı ...'ın minibüsüne 24/11/2010 tarihinde ortak olduğunuz ve mezkur vergi dairesine adi ortaklıktan dolayı mükellefiyet tesis ettirdiğiniz belirtilerek, daha önce bilanço esasına tabi olmanız nedeniyle, adi ortaklığın defter tutma bakımından gireceği sınıfın belirlenmesi hususunda Başkanlığımız görüşüne müracaat edildiği anlaşılmıştır.  

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 176 ve izleyen maddelerinde defter tutma ile ilgili hükümlere yer verilmiş ve defter tutma bakımından mükellefler birinci ve ikinci sınıf tüccarlar olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Birinci sınıf tüccarların bilanço esasına göre, ikinci sınıf tüccarların ise işletme hesabı esasına göre defter tutacakları belirtilmiştir.

Mezkur Kanunun 178 inci maddesine göre; "Aşağıda yazılıtüccarlar II'nci sınıfa dahildirler:

1. 177 inci maddede yazılı olanların dışında kalanlar;

2. Kurumlar Vergisi mükelleflerinden işletme hesabı esasına göre defter tutmalarına Maliye Bakanlığınca müsaade edilenler.

Yeniden işe başlayan tüccarlar yıllık iş hacimlerine göre sınıflandırılıncaya kadar II'nci sınıf tüccarlar gibi hareket edebilirler"  hükmü mevcuttur.

Kanunun 179 uncu maddesinde;

"a) (I)'inciden (II)'nciye geçiş: İş hacmi bakımından I'inci sınıfa dahil olan tüccarların durumları aşağıdaki şartlara uyduğu takdirde, bunlar, bu şartların tahakkukunu takip eden hesap döneminden başlıyarak, II'nci sınıfa geçebilirler:

1. Bir hesap döneminin iş hacmi 177'nci maddede yazılı hadlerden % 20'yi aşan bir nispette düşük olursa, veya;

2. Arka arkaya üç dönemin iş hacmi 177'nci maddede yazılı hadlere nazaran % 20'ye kadar bir düşüklük gösterirse." hükmü yer almaktadır.

Yine aynı kanunun 180 inci maddesinde ise;

"İş hacmi bakımından II nci sınıfa dahil tüccarların durumları aşağıda yazılı şartlara uyduğu takdirde bunlar bu şartların tahakkukunu takip eden hesap döneminden başlayarak,

1. Bir hesap döneminin iş hacmi 177 nci maddede yazılı hadlerden % 20'yi aşan bir nispette fazla olursa, veya; 

2. Arka arkaya 2 dönemin iş hacmi 177 nci maddede yazılı hadlere nazaran % 20'ye kadar bir fazlalık gösterirse I'inci sınıfa geçecekleri" hükmüne yer verilmiştir.

Başkanlığımız bilgisayar merkezi (EVDO) sorgulamaları tetkikinde; ... Vergi Dairesi Müdürlüğündeki market işletmeciliği faaliyetinizi 02/03/2010 tarihinde, internet cafe işletmeciliği faaliyetinizi ise 06/07/2010 tarihinde terk ettiğiniz, 24/11/2010 tarihinde ise ...Vergi Dairesi Müdürlüğü mükellefi ... ile birlikte ticari minibüs işletmeciliğinden dolayı  adi ortaklık olarak mükellefiyet tesis ettirdiğiniz, gerçek usulde mükellef olmanız nedeniyle  ortağınızın da gerçek usulde vergilendirildiği ve faaliyetinizin halen devam ettiği tespit edilmiştir.

Yukarıda yer alan hükümlere göre, bilanço esasına göre defter tuttuğunuz faaliyetinizi terk ederek, adi ortaklık olarak yeniden işe başlamanız sebebiyle, yıllık iş hacminiz belirleninceye kadar ikinci sınıf tüccar olarak işletme hesabına göre defter tutmanız mümkün bulunmaktadır.

Bilgilerinize rica ederim.

 

EK :

1 adet dilekçe

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.