Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bir alıcıdan alınan malların farklı alıcılara tesliminde tek taşıma irsaliyesi düzenlenip düzenlenemeyeceği PDF Yazdır e-Posta
30 Mayıs 2011

Başlık

Bir alıcıdan alınan malların farklı alıcılara tesliminde tek taşıma irsaliyesi düzenlenip düzenlenemeyeceği hk.

Tarih

30/05/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.20.15.02-VUK-2010/16-115

Kapsam

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

DENİZLİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.20.15.02-VUK-2010/16-115

30/05/2011

Konu

:

TAŞIMA İRSALİYESİ

 

         

 

İlgide kayıtlı dilekçenizde, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... hesap numarasında nakliyecilik faaliyetinde bulunduğunuz, bir firmadan mal yükleyerek 2 ila 10 yer arasında değişik firmalara dağıtım yaptığınız, dağıtımı yaptıran firmanın bu mallar için sevk irsaliyesi, şirketinizce de ayrı ayrı taşıma irsaliyesi düzenlendiği ve  bu taşımalara ilişkin ücretin tamamının nakliyeyi yaptıran firmadan aldığınız belirtilerek, bir firmaya ait malların farklı yerlere taşınması sırasında tek bir taşıma irsaliyesi düzenlenip altına döküm yapılıp yapılamayacağı, ayrıca kendinize ait aracınız kalmadığı zamanlarda dışarıdan kamyonculara iş verdiğiniz durumlarda taşıma yaptığınız kişi yada firmaya taşıma irsaliyesi düzenleyip düzenlemeyeceğiniz hakkında bilgi istenilmektedir.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 240'ıncı maddesinin (A) fıkrasında;  "Taşıma irsaliyeleri: Ücret karşılığında eşya nakleden bütün gerçek ve tüzel kişiler naklettikleri eşya için, 209'uncu maddede yazılı bilgilerle, sürücünün ad ve soyadı ve aracın plaka numarasını ihtiva eden ve seri ve sıra numarası dahilinde teselsül eden irsaliye kullanmak zorundadırlar. Bu irsaliyenin bir nüshası eşyayı taşıttırana, bir nüshası eşyayı taşıyan aracın sürücüsüne veya kaptanına verilir ve bir nüshası da taşımayı yapan nezdinde saklanır. Bu bent hükmü nakliye komisyoncuları ile acenteleri de kapsar." hükmü bulunmaktadır.

Bu hükme göre, ücret karşılığı eşya nakleden gerçek ve tüzel kişiler naklettikleri eşya için taşıma irsaliyesi düzenlemek zorundadırlar.

Diğer taraftan, 345 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin F bölümünde, farklı adreslerde bulunan birden çok alıcıya eşya taşınması sırasında tek bir "Taşıma İrsaliyesi" düzenlenmesi ve irsaliyenin "alıcı adresi" bölümüne de "ekli listedeki muhtelif müşteriler" ibaresinin yazılması, taşıma irsaliyesine eklenecek listede ise, taşıma irsaliyesinin seri ve sıra numarası, göndericinin adı-soyadı, unvanı, gönderinin cinsi ve miktarı (adet, ağırlık vb.), alıcının adı-soyadı ve gönderinin varış merkezi ile ücretinin yer alacağı açıklanmıştır.

Buna göre, farklı adreslerde bulunan birden çok alıcıya eşya taşımanız sırasında anılan Tebliğ de belirtilen şekilde taşıma irsaliyesi düzenlemeniz mümkün bulunmaktadır. Ancak, farklı yerlere yaptığınız taşımalarda her bir araçta bulunan eşyanın bir alıcıya taşınması halinde her bir araçta bulunan eşya için ayrı ayrı taşıma irsaliyesi düzenleneceği tabiidir.

Öte yandan, kendi araçlarınızla yaptığınız taşıma faaliyeti sırasında, şirketinizce taşıma irsaliyesi düzenlemeniz gerekmektedir. Ayrıca taşıma işinin şirketinizce üçüncü şahıslardan kiraladığınız araçlarla yine şirketiniz tarafından yapılması hâlinde de taşıma irsaliyesi şirketinizce tanzim edilecek ve araçta bulundurulacaktır. Ancak, üçüncü şahıslardan taşıma hizmeti satın almanız hâlinde, taşımayı yapan üçüncü şahıslar tarafından taşıma irsaliyesi düzenlenecek ve araçta bulundurulacaktır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.                                                                                                                          

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.