Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Serbest meslek erbabının POS kullanımı PDF Yazdır e-Posta
30 Mayıs 2011

Başlık

Serbest meslek erbabının POS kullanımı hk.

Tarih

30/05/2011

Sayı

B.07.1.GİB.4.20.15.02-VUK-2011/2-114

Kapsam

 

 T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

DENİZLİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

MÜKELLEF HİZMETLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ

 

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.20.15.02-VUK-2011/2-114

30/05/2011

Konu

:

SME POS CİHAZI

 

         

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, serbest Avukatlık faaliyetinden dolayı ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... hesap nolu mükellefi olduğunuz, büronuza pos makinesi almak istediğiniz,  pos makinesinden vekalet ücretinin yanında müşterilere ait borç tahsilatı da yapacağınız belirtilmek suretiyle  pos makinesinden geçirmiş olduğunuz her miktar için serbest meslek makbuzu düzenlemek zorunda olup olmadığınız hakkında bilgi istenilmektedir.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 236 ncı maddesinde, "Serbest meslek erbabı, mesleki faaliyetlerine ilişkin her türlü tahsilatı için iki nüsha serbest meslek makbuzu tanzim etmek ve bir nüshasını müşteriye vermek, müşteri de bu makbuzu istemek ve almak mecburiyetindedir." hükmü bulunmaktadır.

Buna göre, serbest meslek erbabının müşterilerine verdiği hizmetten dolayı kendi adına aldığı bedeller için serbest meslek makbuzu düzenlemesi gerekmektedir.

Diğer taraftan, müşterilerinizin icra safhasında olan alacaklarının tahsilini kendinize ait pos cihazı aracılığıyla yapmanız durumunda, tahsilatın yalnızca avukatlık ücretine tekabül eden kısmı için serbest meslek makbuzu düzenlemeniz gerekmekte olup diğer tahsilatlarınız avukatlık faaliyeti kapsamında olmadığı için serbest meslek makbuzu düzenlemesine gerek bulunmamaktadır.

Ancak icra safhasında olan alacakların tahsilinin kendinize ait pos cihazı aracılığıyla yapılması işlemi nedeniyle kendi adınıza komisyon vb. adlar altında ayrıca bir bedel tahsil etmeniz durumunda komisyon vb. adlar altında tahsil edilen bu bedeller için serbest meslek makbuzu tanzim edileceği tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.